Predsjednik Vlade Orešković: Proračun ćemo predstaviti 10. ožujka. Obećali smo građanima reforme, na pravom smo putu

„Proračun Republike Hrvatske predstavit ćemo 10. ožujka 2016. godine“, najavio je na početku današnje, četvrte po redu, sjednice Vlade predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković i dodao: „To je naš proračun, obećali smo građanima reforme i to građani Hrvatske očekuju od nas“. 

Predsjednik Vlade kazao je da se protekli tjedan susreo s brojnim gospodarstvenicima, naročito onima iz IT sektora. Isto tako, sastao se s veleposlanicima zemalja EU na radnome ručku, te veleposlanicima država koje nisu članice EU na radnoj večeri. „Komentari na naše programe su pozitivni, vide veliki potencijal za ulaganja, naročito u energetski sektor i turizam. Njihova poruka je da možemo uspjeti, ali samo ako se držimo dogovora“, zaključio je predsjednik Vlade. Dodao je da i potencijalni strani ulagači iskazuju velik interes, da Hrvatska ima ogroman potencijal, ali je u problem u propisima: „Procedure su komplicirane, potrebno ih je promijeniti i ubrzati investicije“, istaknuo je predsjednik Vlade Orešković.



Podsjetio je da program Vlade sadrži pet točaka. U prvoj se želi što prije aktivirati, zajedno s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom, mrtvi kapital u vlasništvu države i tako od dobivenih 500 milijuna eura najveći dio iskoristiti za smanjivanje javnog duga Hrvatske. „Što se tiče druge točke, jučer sam imao sastanak s HBOR-om, HAMAG-om i bankama, da iz europskih fondova dogovorimo stvaranje fonda za srednje i male poduzetnike“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je i tu planirano pola milijuna eura. Kao treću točku, predsjednik Vlade naveo je fondove Europske unije, iz kojih imamo mogućnost povući 10,7 milijardi eura, četvrta točka su investicije,najviše u energetski sektor i turizam, ali je istaknuo da i u drugim sektorima imamo sjajne mogućnosti. Peta točka je proračun. „Mislim da je poruka jasna“, zaključio je premijer. Također, predsjednik Vlade će u Bruxellesu sudjelovati na sastanku Europskog vijeća, a potom 22. veljače u Londonu na konferenciji u organizaciji EBRD-a. „Veselim se Bruxellesu i Londonu, jer ćemo imati priliku da se Hrvatska malo više čuje, ne samo u Londonu, već i Europi“, kazao je predsjednik Vlade. „Hvala za sve što ste do sad učinili, ima tu još dosta posla, ali smo na pravome putu“, zaključio je. 

 



Pisane vijesti