Predsjednik Vlade Orešković na summitu čelnika zemalja članica EU u Bruxellesu

U Bruxellesu je u tijeku summit čelnika zemalja članica Europske unije na kojem sudjeluje i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković. 

Uoči sastanka Europskog vijeća premijer Orešković je, o rješavanju migrantske krize, na bilateralnom susretu razgovarao s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom.
 
Prilikom dolaska u Bruxelles predsjednik hrvatske Vlade odgovarao je na pitanja okupljenih novinara.
 
Na upit zašto Hrvatska još nije relocirala izbjeglice prema dodijeljenoj kvoti, Orešković je odgovorio da se radi o procesu te da ne možemo forsirati migrante da idu onamo kamo ne žele.
 
„Mnoge zemlje to još nisu učinile, za očekivati je da će se to uskoro početi ispunjavati“, kazao je premijer.  „Mi ćemo večeras i sutra razgovarati i dogovarati kada će to točno biti. Što se tiče brojeva, od onih prvih 100.000 iz Grčke i Italije, tisuću je naša kvota , kao i 150 izbjeglica iz Turske. Danas i sutra treba dogovoriti još nekoliko stvari, poput viza i otvaranja poglavlja, da bi taj proces mogao krenuti“.
 
Na novinarsko pitanje o kritikama da je počeo politički pritisak na HRT te da će se ukinuti emisija Montirani proces, predsjednik Vlade Orešković je odgovorio da se ova Vlada ne bavi politikom Hrvatske radiotelevizije te da će HRT sam odlučivati o svome programu.
 


(Foto: European Council, Hina)

Pisane vijesti