Potpredsjednik Vlade Petrov: Želimo biti korektni prema sindikatima, nadam se zajedničkom rješenju

Danas su u Banskim dvorima održani sastanci pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih i sindikata državnih službi, potpredsjednik Petrov naglasio je da nije upitno postoji li obaveza Vlade prema sindikatima, ali da postoji i realna situacija u kojoj se nalazi Republika Hrvatska.

Danas su u Banskim dvorima održani sastanci pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih i sindikata državnih službi. Nakon sastanka, izjave za novinare dali su potpredsjednik Vlade Božo Petrov, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec u ime sindikata javnih službi , a u ime državnih službi predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša, predsjednika Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić i predsjednik Nezavisnog sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Zdravko Lončar.

Potpredsjednik Vlade Petrov izrazio je zadovoljstvo jer u sindikatima „nismo naišli na, kako je bilo prošli tjedan postavljeno to pitanje tko će biti tvrđi pregovarač, nego smo naišli na ljude koji će nam pomoći da onaj reformski paket koji smo započeli prije mjesec dana, unutar godine dana i završimo“. Dodao je da smatra da uopće neće biti upitno hoće li na kraju svi biti u win-win situaciji u kojoj će biti zadovoljni i predstavnici sindikata i Vlada i građani Republike Hrvatske. „Zato hvala na razumijevanju i na dobroj volji svim predstavnicima sindikata na ovakvom načinu otvaranja pregovora“, zaključio je potpredsjednik Petrov. Na novinarki upit, kazao je da nije upitno postoji li obaveza Vlade prema sindikatima, ali da postoji i realna situacija u kojoj se nalazi Republika Hrvatska, te se nada da će sindikati imati sluha za to: „Mi ćemo dogovoriti kada će biti aktivacija sporazuma, nismo planirali sredstva u proračunu, ali želimo biti korektni prema sindikatima, jer oni bili korektni, te se nadam da ćemo pronaći zajedničko rješenje.“

Predstavnik sindikata javnih službi Mihalinec rekao je da se na sastanku utvrdilo kako će se nastaviti pregovori o Dodatku sporazuma o osnovici plaće u javnim službama, a u međuvremenu će se napisati protokol pod kojim će se voditi pregovori. „Neosporno je za obje strane da držimo sporazum vrlo važnim i da ćemo ga pokušati zajedno realizirati. Svjesni smo da Vlada sada ima poteškoća da bi realizirala sve što je dogovoreno, odjednom, i spremni smo pregovarati o dinamici provedbe samog sporazuma“, kazao je predstavnik sindikata Mihalinec i dodao da treba jasno i argumentirano utvrditi kada, koliko i u kojim uvjetima će biti novaca za realizaciju sporazuma.

Predstavnik sindikata Pleša rekao je da je na sastanku rečeno ono što je jako važno sindikalnoj strani, a to je da postoji obaveza Vlade prema zaposlenicima u državnoj službi: „Nije bilo realno očekivati ništa konkretnije i mi to nismo ni očekivali, ali smo utvrdili točan protokol pregovaranja i tema o kojima će se razgovarati“. Naglasio je da od Vlade očekuju konkretne prijedloge, na koji način to riješiti.  „Kada i kako ostaje stvar pregovora. Hoćemo li kroz pregovore doći do dogovora, vidjet ćemo, ali pregovorima moramo dati šansu“, zaključio je.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Jagić ponovio je da najvažnije nije pitanje hoće li se isplatiti šest posto osnovice, nego kada. “Očekujemo normalni i razumni rok“,kazao je.  Predstavnik sindikata Lončar dodao je da će tema idućeg sastanka biti kako pronaći rješenje prihvatljivo za jednu i drugu stranu, „jer moramo opstati i jedni i drugi“. Završio je s rečenicom:“ Drvo ćemo nastojati ne posjeći, plodova se nećemo odreći“.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Rad i mirovine