Ministri Orepić i Panenić o aktualnim temama

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i ministar gospodarstva Tomislav Panenić nakon sjednice Vlade održali su konferenciju za medije.

Tom prigodom ministar Orepić osvrnuo se na stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj za koje je kazao da je stabilno, ali u skladu sa zahtjevima preventivnog djelovanja podignut je stupanj pripravnosti na veću razinu. To podrazumijeva povećan nadzor svih komunikacijskih točaka, pojasnio je ministar.

Vezano uz izradu nove Strategije nacionalne sigurnosti odgovarajući na pitanje novinara ministar Orepić naglasio je da postoji potreba za novom Strategijom, koja bi trebala dati odgovore na situacije i izazove koji proizlaze iz događaja kao što je ovaj u Bruxellesu.

Na taj način će se pristupiti izradi dokumenta koji bi trebao bit promjenjiv u svakom trenutku. Što se tiče SOA –e potvrdio je da funkcionira i izvršava svoje zadaće.

Ministar gospodarstva Panenić govorio je o današnjoj odluci Vlade o smanjenju cijene plina, kojom se pokreće postupak liberalizacije tržišta plina. Odluka se odnosi na proizvođače plina, koji su dužni prodavati plin opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu.

U konačnici tom odlukom će se cijena plina smanjiti za 18 posto u prosječnom kućanstvu, za razdoblje od 1. travnja 2016.-31. ožujka 2017.  Vezano uz cijene plina za industriju ministar je rekao da su te cijene na slobodnom tržištu, nisu regulirane i u skladu su sa ovim niskim cijenama.  

Na pitanje novinara o radnoj skupini koja je osnovana s ciljem rješavanja problema građana vezanih uz ugradnju razdjelnika topline rekao je da nakon Uskrsa očekujemo nove informacije, kao i informacije o novim članovima Nadzornog odbora Ine.

Pisane vijesti