U Splitu potpisan ugovor o programu postakademskog zapošljavanja

Ministar Horvat i rektor Sveučilišta Split Šimun Anđelinović potpisali su u petak na Pomorskom fakultetu, u nazočnosti predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića, Ugovor o suradnji i realizaciji Programa postakademskog zapošljavanja i stjecanja upravljačkih sposobnosti studenata.

Rektor Anđelinović rekao je da splitsko Sveučilište taj program počelo ostavrivati već prošle godine, a ove ga namjerava unaprijediti i popularizirati među mladima jer, rekao je, popularizacija poduzetništva treba početi što prije, da se studenti ne boje budućeg života, nego da tijekom studiranja uz svoje profesore i kroz edukaciju stvaraju ideje za svoj budući posao.

"Onu logiku po kojoj mladi kažu 'završit ću fakultet, pa ću se onda zaposliti', treba promijeniti i na vrijeme osmisliti svoje zapošljavanje. Naravno, to ne može sam student, već u to treba biti uključen cijeli sustav", rekao je i izrazio zadovoljstvo što taj program podržava Ministarstvo poduzetništva.

Edukacijom možemo smanjiti rizik od propadanja budućih tvrtki koje su zasnovane na znanju, a sveučilišta upravo to posjeduju te suradnja između ministarstava i sveučilišta može dovesti do zapošljavanja "temeljenog na pameti, a ne na zastarjelim tehnologijama", kazao je Anđelinović.

Nove tehnologije i ideje Hrvatsku mogu voditi naprijed, treba dozvoliti svim pametnim idejama da dođu do izražaja i svima koji imaju intelektualnu i poduzetničku snagu da dođu do realizacije, rekao je rektor Anđelinović.

Nakon potpisivanja ugovora i susreta s predstavnicima splitskog Sveučilišta, premijer Orešković je nazočio demonstraciji rada nautičkog simulatora, a potom se susreo sa stranim studentima Medicinskog fakulteta, s kojima je ručao u menzi.

Poslijepodne će se premijer sastatati sa splitsko-makarskim nadbiskupom mons. Marinom Barišićemide, a potom će sudjelovati na svečanoj večernjoj molitvi i otvaranju moćnika Sv. Duje u povodu blagdana zaštitnika Splita sv. Duje.


(Tekst: Hina)

Pisane vijesti