Predsjednik Vlade Tihomir Orešković na središnjoj svečanosti obljetnice OSRH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković sudjelovao je danas na Središnjoj svečanosti u prigodi 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske. 

Na Središnjoj svečanosti sudjelovali su i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, te ostali članovi Vlade Republike Hrvatske.
 
Govor predsjednika Vlade Republike Hrvatske prenosimo u cijelosti:
 
Poštovana gospođo Predsjednice RH, i vrhovna zapovjednice Oružanih snaga RH,
poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora,
poštovani gospodine ministre obrane,
poštovani načelniče Glavnog stožera Oružanih snaga RH,
poštovane dame i gospodo saborski zastupnici i članovi Vlade Republike Hrvatske,
poštovani gosti i uzvanici, dame i gospodo,
 
Danas se s ponosom prisjećamo 28. svibnja 1991. godine kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman uručio ratne zastave postrojbama Zbora narodne garde.
Bio je to početak stvaranja Oružanih snaga – vojske koja će obraniti i osloboditi Hrvatsku. Posebno se sjećamo svih hrvatskih branitelja koji su položili svoje živote za hrvatsku slobodu. Bez njihove žrtve, danas ne bismo imali slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.
 
Naše Oružane snage stvarali su Hrvati iz domovine i dijaspore. Zajedničkim trudom i doprinosom domovine i dijaspore uspjeli smo pobijediti u ratu za slobodu i neovisnost. 
Hrvatska vojska je pobjednička vojska i hrvatski narod je pobjednički narod. 
 
Nakon pobjede nastavili smo graditi naše Oružane snage i Hrvatska je danas važna članica NATO i najmlađa članica Europske unije. Naše Oružane snage svojim znanjem i sposobnošću danas sudjeluju u svim važnijim mirovnim misijama i operacijama u svijetu.
 
Od zemlje koja je devedesetih tražila pomoć drugih, postali smo aktivni subjekt izgradnje sustava globalne stabilnosti i sigurnosti.
 
Kao što smo zajedničkim trudom domovine i dijaspore gradili naše Oružane snage, tako i danas gradimo našu domovinu kao društvo gospodarskog napretka za sve građane.
Kao Vlada preuzeli smo posao i odgovornost u najtežim trenucima za domovinu. Također, Vlada ima zadatak zaustaviti podjele unutar hrvatskog društva. Imamo zajednički cilj - da svojim reformama gradimo Hrvatsku koja je prosperitetna i pravedna.
 
Želimo Hrvatsku učiniti boljom u svim segmentima - ojačati gospodarstvo, otvoriti nova radna mjesta te nastaviti ulagati u naše oružane snage za sigurnost naše zemlje.
 
A vas, poštovani pripadnici Oružanih snaga, pozivam da budete i dalje stupovi sigurnosti Republike Hrvatske.
 
Čestitam vam Dan Oružanih Snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Foto: Hina 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pisane vijesti