Ministar Dobrović: S Planom gospodarenja otpadom idemo u smjeru izgradnje resursno efikasnog društva

Ministar zaštite prirode i okoliša Slaven Dobrović,  danas je nakon sjednice Vlade okupljenim novinarima govorio o Planu gospodarenja otpadom RH za razdoblje od 2016. do 2022. godine koji je od danas u javnoj raspravi. 

''Tijekom javne rasprave očekujemo konstruktivne prijedloge i uzet ćemo u obzir sve ono što se uklapa u novu politiku gospodarenja otpadom. Radi se o reformskoj promjeni s kojom idemo u smjeru izgradnje resursno efikasnog društva. To je u skladu s europskom direktivom o otpadu kao i s konceptom kružnog gospodarstva,'' istaknuo je ministar Dobrović dodavši da Hrvatska s postojećim centrima za gospodarenje otpadom, kako su zamišljeni 2007. godine, ne može ispuniti ciljeve koje je postavila EU.  

Napomenuo je da smo do 2020. godine dužni reciklirati 50% papira, stakla, metala i plastike te da se to s tim centrima ne može postići. ''Promjena je ta da idemo u manje jedinice, to su reciklažni centri gdje postoje sortirne linije i preše, gdje jedinice lokalne samouprave mogu organizirati komunalnu djelatnost na način da ispunjavaju ciljeve. Uostalom to je jeftinije za građane, to ispunjava ciljeve i to je ono što omogućuje ekološku i ekonomsku opstojnost,'' naglasio je ministar.

Također je kazao da u Hrvatskoj postoji visoka svijest građana o odvojenom prikupljanju otpada i da građani to i čine tamo gdje je organizirano.

Upitan o eventualnom povećanju cijene komunalne usluge istaknuo je da ova promjena upravo ide za tim da se ne ostvari povećanje cijena. Naglasio je da je izgradnja lokalnih reciklažnih centra ostvariva u kraćim rokovima, jednostavnija i jeftinija od izgradnje centara za gospodarenje otpadom.

 
 
 
 
 
 
 

Pisane vijesti