Ministar Kliman za Novi list: Dnevno imamo više od 350 tisuća noćenja

Koliko će politička kriza - nakon pada Vlade i raspuštanja Hrvatskog sabora - utjecati na kvalitetu i uspješnost hrvatskog turističkog proizvoda, pitanje je koje se u javnosti sve češće postavlja. - Ministarstvo turizma nastavlja dalje s radom kao i do sada te je pred nama realizacija turističke sezone za koju očekujemo jako dobre rezultate - kaže Anton Kliman, ministar turizma s kojim smo razgovarali o aktualnostima u turističkom sektoru.
 
Očekujete li teškoće pri provedbi zacrtanih politika i poslova vezanih uz ovu turističku sezonu, s obzirom da je Vlada u »tehničkom statusu«?
 
- Posao koji smo si zadali tijekom ove turističke sezone su i održavanje radnih skupina povodom Zakona o turističkom zemljištu te paketa Zakona o turističkim zajednicama. Ove sezone otvara se 40 novih hotela i nastavljamo biti otvoreni za sve investitore kako bismo nastavili s politikom povećanja konkurentnosti Hrvatske i povećanja zanimanja investitora za ulaganje u hrvatski turistički sektor. U pripremi je i konferencija u povodu objave javnog poziva Ministarstva turizma na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava iz Socijalnog fonda EU za Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva. Prva sredstva mogla bi biti isplaćena krajem godine. U dogovorima smo za održavanje velikog sastanka Kina + 16 na najvišoj razini u Dubrovniku, 28. rujna. Slijede i Dani hrvatskog turizma, ove će se godine, 26. i 27. listopada održati u Bluesun hotelima u Bolu na Braču.
 
Jesu li odgođene odluke i provedbe odluka o kojima se dosta govorilo u medijima, poput vaučera za domaće turiste?
 
- Konkretno, radi se o velikom projektu koji je u povojima te nije niti planiran da se realizira tijekom ove godine. Mi ćemo projekt nastaviti pripremati tempom kojeg smo si zadali, kao i projekt rekategorizacije obiteljskog smještaja i kreiranja kreditne linije za mikropoduzetnike u turizmu, u suradnji s HBOR-om.
 
Tehnička Vlada ne može predlagati donošenje Zakona o turističkom zemljištu i Zakona o turističkim zajednicama koji se dugo očekuju, a Vi ste ih i najavili?
 
- Mi ćemo pripremiti prijedloge zakona, to je dugoročan proces i mi smo najavili do jeseni da će zakoni biti na javnim konzultacijama, što vjerujem da hoće.
 
Kakve su vijesti o sezoni - u krugovima iznajmljivača čuje se kako je slabije »punjenje« za mjesec srpanj? Je li to zbog nogometa?
 
- U ovom trenutku imamo više od 350 tisuća noćenja dnevno, a tim tempom bismo trebali do kraja lipnja ostvariti oko deset milijuna noćenja. Informacije koje mi imamo s terena su jako pozitivne, odnosno da imamo i dvadeset posto više hotelskih kapaciteta bili bismo sto posto puni. Prema informacijama koje imamo od Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK-u, špica sezone se odvija upravo kako treba, a najave su da će zbog novootvorenih kapaciteta u globalu biti i bolja nego lani.
 
Razgovarao: Dubravko Grakalić
 
Novi list, 27. lipnja 2016.
 

Vijesti iz medija | Turizam