Ministar Šprlje: Svi će ratni zločinci u Hrvatskoj imati pravedno suđenje, ali niti jedan zločin neće ostati nekažnjen

Ministar pravosuđa razgovarao je s novinarima nakon sjednice Vlade. Odgovarajući na pitanje o  posljednjim slučajevima bijega zatvorenika opojasnio je da se radi samo o jednom bijegu iz zatvorskog sustava, i to iz zatvora u Sisku. 

Ostali bijegovi nisu imali veze sa zatvorskim sustavom, jedan je bio iz policije, a drugi iz bolnice.

Naglasio je da uvijek postoji suradnja s policijom, jer se,  kad god se pojavi ugroza sigurnosti, surađuje s Ministarstvom unutarnjih poslova.  Odbjegli zatvorenik je ubrzo uhićen i vraćen u zatvor. Na upit može li se u budućnosti spriječiti takav bijeg, ministar je kazao da ministarstvo pravosuđa uvijek poduzima mjere kojima se povećava sigurnost u zatvorskom sustavu. Naravno, potrebno je i ulaganje određenih novčanih sredstava. „Republika Hrvatska nije bogata država i mora racionalno raspolagati svojim financijama. Bijeg iz zatvora nije se događa, međutim Republika Hrvatska ne odskače od prosjeka, u njoj je mogućnost bijega iznimno  ograničena, kazao je minsitar Šprlje.

Ministar pravosuđa osvrnuo se na u tisku objavljene netočne podatke o 43 novozaposlene osobe u njegovom Ministarstvu, kazavši da je naprotiv, smanjen broj zaposlenih za 15, a u cijelom pravosudnom sustavu ih je još sedmero manje. Nije htio spekulirati o tome tko stoji iza objavljivanja neistinitih podataka, ali se nada da će se ubuduće istinito izvještavati o radu ministarstva, tim prije što njegove službe vrlo brzo odgovaraju na sve upite novinara.

Na novinarsko je pitanje o preminuću haškog optuženika Gorana Hadžića zbog čega postoji mogućnost da još jedan set zločina ostane nekažnjen, ministar Šprlje kazao: „Republika Hrvatska će nastojati kazniti  sve one koji su počinili zločine na području Republike Hrvatske. Niti jedna takva osoba neće mirno spavati do kraja svog života, niti za jedan zločin počinjen u Republici Hrvatskoj. Kao što se nacistima sve do dana današnjeg sudi za ratne zločine koje su počinili, tako će i Republika Hrvatska goniti zbog ratnih zločina, sve dok smo mi živi i dok god su oni živi.  Na upit o suđenju tzv. Kapetanu Draganu, ministar je kazao da će on, kao i svi ostali kojima se sudi u Hrvatskoj, imati pravedno suđenje.“

Pisane vijesti | Ante Šprlje