Ministar Marić: Rast BDP-a čak je i viši od očekivanja, Hrvatska je napravila veliki iskorak u javnim financijama

Ministar financija Zdravko Marić dao je izjavu za medije, danas, nakon objave preliminarnih brojki Državnog zavoda za statistiku o rezultatima hrvatskog gospodarstva u drugom tromjesečju 2016. godine, prema kojima je ostvaren gospodarski  rast bruto domaćeg proizvoda od 2,8 posto. 

Istaknuo je kako je ostvareni rast iznad svih očekivanja, pa čak i Vladinih, koja je očekivala gospodarski rast negdje oko 2,5 posto.
„Nastavljen je trend rasta iz prvog tromjesečja, prije svega osobne potrošnje, a ono što nas sve skupa treba radovati je rast investicijske potrošnje, koja u drugom tromjesečju raste 6,3 posto“. Iako izvoz u drugom tromjesečju bilježi blago usporavanje, ministar Marić uvjeren je da će izvoz nastaviti biti jedan od glavnih pokretača rasta.

Što se tiče izvršavanja državnog proračuna u prvih šest mjeseci, ministar Marić kazao je da je nakon obrade svih podataka obračun deficita opće države također iznad svih očekivanja. „
Ostvaren je deficit od svega 518 milijuna kuna, što je 0,2 posto BDP-a. Dakle, mi smo se u prvih šest mjeseci ove godine približili gotovo uravnoteženom proračunu. On je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine niži za preko 5 milijardi kuna. To je jako dobra poruka koju će, siguran sam, između ostalih i Europska komisija  i rejting agencije, prepoznati kao jako dobar korak“.

Podsjetio je na trenutni investicijski rejting Hrvatske te, kao posljedicu toga, visinu kamate koju plaća, ističući da je Vlada od početka mandata vrlo jasno komunicirala da je to nešto što moramo promijeniti, posebno u području javnim financija, te dodao: „Mislim da ovi rezultati, prije svega BDP-a koji je danas objavljen, ali i podaci o izvršavanju proračuna opće države, govore u prilog ne samo gospodarskog oporavka, nego i jedne jake činjenice i argumenta kojeg imamo prema rejting agencijama i Europskoj komisiji da je Hrvatska napravila veliki iskorak na području javnih financija“. 

Pisane vijesti | Zdravko Marić