DZS: Promet industrije u srpnju veći za 10 posto

Ukupni promet hrvatske industrije u srpnju ove godine na mjesečnoj je razini povećan za 10 posto, dok je na godišnjoj pao 0,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u srpnju je u odnosu na lipanj na domaćem tržištu porastao za 6,7 posto, dok je na stranom tržištu pao za 4,4 posto. 

U srpnju ove u usporedbi sa srpnjem prošle godine, ukupni promet industrije, kalendarski prilagođen, bilježi pad od 0,6 posto. Pri usporedbi tržišta, na domaćem je tržištu zabilježen pad za 3,1 posto, a na stranom tržištu za 2,9 posto.

Prema glavnim industrijskim granama, u srpnju ove godine ukupna prodaja energije porasla je za 15,5 posto u odnosu na lipanj, a promet kapitalnim proizvodima za 7,3 posto. Promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju porastao je 3,9 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju također za 3,9 posto, dok je prodaja intermedijarnih proizvoda pala za 1,5 posto.

Međugodišnja usporedba, prema lanjskom srpnju, pokazuje manji promet energijom za 23,5 posto i intermedijarnih proizvoda za 9,6 posto. Promet trajnih proizvoda za široku potrošnju je porastao za 6,9 posto, kapitalnih proizvoda za 3,9 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,8 posto.
Ukupno je u prvih sedam mjeseci ove godine promet industrije povećan za 0,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tekst: Hina

Pisane vijesti