Predsjednik Vlade Andrej Plenković u službenom posjetu Ukrajini

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravit će 20. i 21. studenoga 2016. u službenom posjetu Ukrajini, gdje će se susresti s predsjednikom ukrajinske Vlade Vladimirom Grojsmanom, predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, predsjednikom Vrhovne Rade Andrejem Parubijem i potpredsjednicom Vrhovne Rade Irynom Gerashcenko.

Radi se o važnom vanjskopolitičkom susretu koji je dogovoren još u rujnu ove godine, kad je Andrej Plenković boravio u Kijevu kao potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskoga parlamenta i predsjednik parlamentarnog odbora za pridruživanje Ukrajine i Europske unije.

U hrvatskom izaslanstvu bit će i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, zamjenica ministra vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić te pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Gordan Bakota.

U Kijevu je organiziran gospodarski forum na kojem će se tržištu s više od 45 milijuna stanovnika predstaviti 75 uglednih hrvatskih tvrtki, te razgovarati sa stotinjak potencijalnih ukrajinskih partnera.

Ukrajina je prepoznata kao država s kojom bi Republika Hrvatska u perspektivi mogla ostvariti visoku razinu suradnje u nizu područja kao što su gospodarstvo, kultura i znanost. Stoga je na sjednici Vlade u četvrtak u Vukovaru, osnovana Radna skupina za suradnju Republike Hrvatske i Ukrajine koja će u svrhu intenziviranja i unaprjeđenja cjelokupnih bilateralnih odnosa te ostvarenja pojedinih zadaća poduzetih u realizaciji tih ciljeva, koordinirati radom između resora državne uprave. Radna skupina osnovana je s tri cilja:
  1. Unaprjeđenje kulturne, znanstvene i gospodarske suradnje
  2. Pomoć Ukrajini u procesu pristupanja Europskoj uniji prenošenjem iskustava iz vlastitog europskog puta
  3. Pomoć pri mirnoj reintegraciji temeljem vlastitih iskustava
Sve aktivnosti koordinirat će državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

U Kijevu će biti potpisan Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Kabineta ministara Ukrajine o suradnji u području sprječavanja katastrofa i uklanjanja njihovih posljedica, Protokol o izmjenama i dopunama Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Kabineta ministara Ukrajine o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima te Dodatni protokol Ugovoru o poticanju i zaštiti ulaganja između Vlade Republike Hrvatske i Kabineta ministara Ukrajine.
 
Nedjelja, 20. studenoga 2016.
 
18:00              Susret Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske i izaslanstva s hrvatskim gospodarstvenicima, sudionicima Ukrajinsko – hrvatskog gospodarskog foruma (Hotel Hyatt, Salon London, A. Tarasove 5A)
           
Ponedjeljak, 21. studenoga 2016.
 
08:45              Polaganje cvijeća na spomenik „Nebeska stotina“ (Institutska ulica)
 
09:00              Svečanost polaganja vijenca na grob Neznanog vojnika i polaganja cvijeća na spomenik Gladomora u Ukrajini (Park Slave, Kijev)
           
09:30              Susret  predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Vlade Ukrajine Vladimira Grojsmana (Klub Kabineta ministara Ukrajine, Institutska 7)
 
09:35  Susret izaslanstava Vlade Ukrajine i Vlade Republike Hrvatske
           
10:35               Svečanost potpisivanja dokumenata
 
10:40              Izjave za medije
 
11:15              Otvorenje Ukrajinsko – hrvatskog gospodarskog foruma (Trgovinsko-industrijska komora Ukrajine, Velika Žitomirska 33)
 
12:00              Predavanje  predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića  na Nacionalnom sveučilištu „Kijevo-Mogiljanska akademija“, pod nazivom „Croatia's  European and Euro-Atlantic Experience – A Role Model for Ukraine?“ (Skovorody 2)
 
15:00              Susret predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s potpredsjednicom Vrhovne Rade Ukrajine Irynom Gerashcenko (zgrada Vrhovne Rade, Gruševskog 5)
 
16:00              Susret Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske i izaslanstva s Petrom Porošenkom, predsjednikom Ukrajine (zgrada Ureda predsjednika Ukrajine, Bankova 11)
 
16:50               Izjava za medije
 
17.30               Susret Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske i izaslanstva s Andrejem Parubijem, predsjednikom Vrhovne Rade Ukrajine
(Međunarodna zračna luka Boryspil, Dvorana za službene delegacije)

Najave