Predsjednik Vlade Plenković najavio rast minimalne plaće za pet posto

„Smatramo da je to važna i bitna poruka svim našim građanima koji nisu obuhvaćeni pozitivnim učincima porezne reforme“, kazao je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na današnjoj 10. sjednici Vlade Republike Hrvatske osvrnuo se na Prijedlog uredbe o visini minimalne plaće za 2017. godinu. „Želim reći da smo s obzirom na sve okolnosti i nakon provedenih konzultacija odlučili postojeći iznos minimalne plaće povećati za pet posto, tako da će on u bruto iznosu u odnosu na dosadašnjih 3.120 kuna iznositi 3.276 kuna“, kazao je.  Ocijenio je da je to važna i bitna poruka svim građanima koji nisu obuhvaćeni pozitivnim učincima porezne reforme. „I na taj način će udio minimalne plaće u prosječnoj bruto plaći isplaćenoj u Republici Hrvatskoj od siječnja do rujna 2016. iznositi 42,9 posto, što je više nego u priličnom broju drugih zemalja članica Europske unije“, zaključio je predsjednik Vlade.
 
Što se tiče podizanja spomenika bojovnicima HOS-a u Jasenovcu, predsjednik Vlade istaknuo je da Vlada Republike Hrvatske poštuje i izražava pijetet prema svim žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu. „Isto tako, izražavamo pijetet i prema braniteljima, ujedno i prema jedanaestorici pripadnika HOS-a kojima je taj spomenik podignut“, naglasio je i nastavio: „Razumijemo i shvaćamo osjetljivost određenih simbola koji su otisnuti na grbu ove Udruge kao i reakcije na tu činjenicu“. Podsjetio je da su takvi grbovi bili odobravani od različitih razina vlasti lokalne i regionalne samouprave, a isto tako uz suglasnost ministarstva na razini Vlade. „Također je očito, kad je riječ o simbolima totalitarnih sustava, da postoji i različita sudska praksa“, rekao je predsjednik Vlade, pojasnivši da sve to nalaže Vladi da o ovom pitanju pokrene jedno povjerenstvo kako bi na racionalan, trezven, smiren i staložen način razmotrilo ta pitanja i predložilo odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sustava. „Na taj bismo način spriječili daljnju polarizaciju i podjelu društva“, dodao je.
 
„Ovakve provokacije neće Vladu udaljiti od temeljnog fokusa našega rada, a to je gospodarski i socijalni napredak naših ljudi i prioritetnih zadaća iz programa Vlade. U tjednima koji će uslijediti naći ćemo rješenje kako da se odredimo o ovom pitanju, koje je u političkom smislu na dnevnom redu ovih dana“, ustvrdio je.

Osvrnuo se i na intervju ministara unutarnjih poslova Vlahe Orepića u kojem je govorio o sucima Ustavnog suda. „Smatram da se kao Vlada, i ja kao predsjednik, trebamo vrlo jasno ograditi od tog intervjua kojim se na neprimjeren način proziva sve suce Ustavnoga suda kao najvišeg ustavnog tijela Republike Hrvatske“, kazao je. „Na taj se način narušava povjerenje građana u Ustavni sud i taj intervju ne predstavlja službenu politiku Vlade. Naprotiv, jedan od naših ključnih prioriteta je jačanje institucija hrvatske države te njihove neovisnosti“, istaknuo je.

Naglasio je da takve izjave ne mogu i ne smiju dolaziti od članove Vlade. „Ustavni sud mora djelovati slobodan od pritisaka izvršne vlasti kako bi mogao uspješno obavljati svoju primarnu funkciju nadzora koja je, naravno, primjena Ustava, temeljnog pravnog dokumenta države“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković