Predsjednik Vlade Plenković u Vukovaru na sjednici Savjeta za Hrvate izvan RH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovat će na sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koja će se održati u Vukovaru, u petak, 9. prosinca 2016. godine, s početkom u 9.45 sati, u Hotelu Lav (Ulica Josipa Jurja Strossmayera 18).

Prije sjednice Savjeta, u 9.30 sati, predsjednik Vlade sastat će se s gradonačelnikom Grada Vukovara Ivanom Penavom.


Na sjednici će se razmatrati mogućnosti unapređenja i jačanja suradnje na gospodarskom, znanstvenom, kulturnom i svim drugim poljima između Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan njezinih granica.

Poseban naglasak bit će stavljen na mogućnosti unapređenja sustava učenja hrvatskog jezika za Hrvate izvan Republike Hrvatske te na mogućnosti suradnje u okviru EU fondova.

Na sjednici će se razgovarati i o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te pripadajuće Strategije, s naglaskom na predlaganje mjera i aktivnosti u cilju poticanja povratka hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka.

Tijekom sjednice Savjeta bit će predstavljeni i rezultati rada te aktivnosti, programi i projekti koje provodi Središnji  državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske utemeljen je Odlukom Vlade 2013. godine, a zadaća mu je pomagati hrvatskoj Vladi u kreiranju i provođenju politike, aktivnosti i programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Članovi Savjeta iz reda pripadnika Hrvata izvan Republike Hrvatske su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Hrvatske, a imenovani su na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze, na mandat od četiri godine. Članovi Savjeta po položaju su predstavnici državnih tijela i institucija Republike Hrvatske. 

Najave | Andrej Plenković