Predsjednik Vlade: Naći ćemo rješenje koje će zadovoljiti studente i spriječiti bilo kakvo pogoršanje njihovog položaja

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković nazočio je danas, u Hrvatskom novinarskom društvu, tradicionalnom okupljanju u prigodi pravoslavnog Božića, koje priređuje Srpsko narodno vijeće.

„Prije svega, danas sam ovdje na poziv predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca. Došao sam zaželjeti predstavnicima srpske nacionalne manjine sretan Božić i sve najbolje u 2017. godini. Politika moje Vlade je politika stabilnosti, tolerancije i dijaloga, rješavanja otvorenih pitanja, kvalitetnog odnosa sa svim manjinama koje postoje u Hrvatskoj, a one su dio naše parlamentarne većine“, kazao je predsjednik Vlade. Istaknuo je da želi riješiti sva otvorena pitanja sa susjednim zemljama. „Osobito mi je važno poštivanje hrvatske nacionalne manjine u Srbiji“, dodao je i zaključio: „Ovo je božićno vrijeme. Vrlo je važno da sam kao predsjednik Vlade danas bio ovdje i poslao poruku koja je dobro prihvaćena i od mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija i od većine sugovornika koji su danas bili ovdje“.

Naglasio je kako njegova Vlada šalje poruke dijaloga, suradnje, suživota tolerancije i okrenutosti budućnosti. Podsjetio je kako je Hrvatska - nakon pravednog, obrambenog rata u kojemu je bila žrtva velikosrpske agresije - ostvarila slobodu i neovisnost, društvo koje je dosegnulo najviše demokratske vrijednosti i u poštivanju ljudskih i manjinskih prava.

„Upravo takva Hrvatska koja želi urediti odnose sa svim manjinama danas ima vladu koju podržava svih osam zastupnika nacionalnih manjina u Saboru. Osobno sam želio da to tako bude i želim da tako bude i u budućnosti, jer je to najbolji način za kvalitetno ostvarivanje prava svih manjina u RH. Hrvatska država poštuje svoje manjine i učinit će maksimum napora da se život srpske zajednice i drugih manjina odvija na najkvalitetniji način, sukladno gospodarskim i socijalnim mogućnostima“, kazao je.

„Činjenica da je 20. stoljeće bilo obilježeno velikim tragedijama i sukobima nameće nam  zadaću da 2017. na jedan racionalan i pluralističan način raspravimo i pokrenemo proces suočavanja s prošlošću. Pred nama je da taj proces na miran, staložen, trezven i prije svega zakonit način započnemo, a ja se nadam i zatvorimo do kraja rada ove vlade. Da se odredimo prema svim pitanjima recentne prošlosti i da što je moguće više oko tih pitanja ostvarimo široki društveni i politički konsenzus i to je moja ambicija i ambicija moje vlade“, zaključio je predsjednik Vlade.

Osvrnuo se i na oporezivanje studentske zarade. Rekao je da je dao nalog Ministarstvu financija da temeljito provjeri Pravilnik koji je donesen i da se vidi je li on u cijelosti u skladu novim Zakonom o porezu dohodak. „Želim umiriti sve studente. Naći ćemo rješenje koje će zadovoljiti studente i spriječiti bilo kakvo pogoršanje njihovog položaja i u pogledu limita i u pogledu obračunavanja poreza“, istaknuo je. Dodao je kako je ministru financija Zdravku Mariću naložio da pronađe rješenje za taj problem i najavio da će razgovarati s predstavnicima studenata.
 
O potencijalnom sukobu interesa potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić, predsjednik Vlade je rekao: „Kada je riječ o modelu otkupa MOL-ovih dionica u INA-i inicijalne javne ponude (IPO) za HEP govorimo o politici Vlade Republike Hrvatske, ne bilo kojeg člana ili članice ove Vlade. Iza te politike stoje i Hrvatska demokratska zajednica i MOST. Ne vidim u ovom trenutku osnove ili neke druge razloge koji bi upućivali na sukob interesa bilo kojeg člana“.

„Politika Vlade je jasna - upravljačke i većinske uloge hrvatske države u dvije ključne energetske kompanije, zakonom regulirane i provedene u interesu i energetske sigurnosti i opskrbe energetikom“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.
 

Pisane vijesti