​Predsjednik Vlade u Dugopolju: Vlada će svesrdno podržati hvalevrijednu inicijativu izgradnje Galenskog laboratorija

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanosti polaganja kamena temeljca za početak izgradnje Galenskog laboratorija investitora Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije.

Predsjednik Vlade zahvalio je svima koji su pokazali poduzetnost i prepoznali nove mogućnosti razvoja onoga čime Dalmacija obiluje, a to je ljekovito bilje, te je naglasio važnost ovoga projekta i za Sveučilište i za gospodarstvo Dalmacije.
 
„Cijenim trud koji su uložili prethodnici župana Zlatka Ževrnje, i Ante Sanader i moj Hvaranin Kruno Peronja, koji se svojedobno angažirao na objedinjavanju svih ljekarni u Splitsko-dalmatinskoj županiji“, kazao je predsjednik Vlade i dodao: „Mislim da je ovaj projekt vrijedan ne samo stoga što je ukupna procijenjena vrijednost sada 70 milijuna kuna, na preko tri i pol tisuće bruto kvadrata koji će ovdje biti izgrađeni, nego ponajviše stoga što će to biti mjesto rada i angažmana sedamdesetak ljudi. Sve je to u ovom kraju gdje je Zlatko Ževrnja, i kao načelnik, i kao župan, pokazao kako Dugopolje na najbolji mogući način koristi svoje prednosti, ovdje na izlazu s autoceste prema Splitu. Otvorilo je i novu fazu razvoja grada Splita i okolice i uopće razvoja Splitsko-dalmatinske županije. To je prepoznato diljem Hrvatske. Uzor ste mnogim drugim općinama i gradovima koji bi sigurno željeli da su imali ovakav razvoj u proteklih dvadesetak godina. S aspekta Vlade Republike Hrvatske, naravno da nam je drago podržati ovakvu inicijativu na županijskoj i općinskoj razini. Dobro je da Dalmacija uz sjeverniji dio Jadrana i Hrvatske ima ovakav laboratorij i vjerujem da će poduzetni duh pridonijeti još boljem gospodarskom rastu i razvoju Splitsko-dalmatinske županije. To se uklapa u pozitivne ocjene koje dobivamo ne samo od naših institucija, već i od međunarodnih, koje govore da je Hrvatska na dobrom putu. I zato svaka inicijativa ovog karaktera zavrjeđuje osobitu i zahvalnost i potporu i na tome će Vlada Republike Hrvatske ustrajati“, naglasio je predsjednik Vlade Plenković te na kraju čestitao svima koji su u njoj sudjelovali.
 
Vrijednost ove investicije iznosi preko 70 milijuna kuna. Trenutno izvođeni građevinski radovi tek su prva faza izgradnje Galenskog laboratorija, a njihova vrijednost iznosi 6.820.394,88 kuna. Početak druge faze izgradnje predviđen je za osam mjeseci. Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije djeluje kao javna ustanova s desetljećima dugom tradicijom u opskrbi lijekovima i medicinskim proizvodima. Financira se isključivo iz prihoda ostvarenih na tržištu. Zapošljava preko 240 zaposlenika te djeluje na području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, u kojima broji 36 ljekarničkih jedinica i depoa.
 
Nakon svečanosti polaganja kamena temeljca, predsjednik Vlade odgovorio je na upit novinara o jučerašnjoj odluci Vlade u vezi s izgradnjom Pelješkoga mosta: „Jučer smo donijeli odluku koja je preduvjet da se ide za sufinanciranjem Pelješkoga mosta, tako da se većina sredstava dobije iz fondova Europske unije i da se cestovno poveže jug Hrvatske s ostalim dijelom Hrvatske. Ono za što odgovaram je aktivnost ove Vlade i učinit ću sve da Dubrovačko-neretvanska županija bude u ravnopravnom položaju s ostalim dijelovima Hrvatske.  Budući da je to susjedna županija Splitsko-dalmatinskoj županiji, jasno je koliko bi kvalitetnija prometna povezanost, s obzirom na Schengen i na granicu s Bosnom i Hercegovinom, bila korisna za sve naše ljude koji žive južnije od Ploča, dokle je došla autocesta, a naravno i za sve turiste tijekom sezone.“
 
Uz predsjednika Vlade, na svečanosti u Dugopolju sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević i ministar zdravstva Milan Kujundžić.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković