Stigla potvrda JASPERS-a za prugu Zaprešić - Zabok

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture primilo je u petak potvrdu JASPERS-a o pripremljenosti projekta modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić-Zabok, čiji prihvatljivi troškovi za sufinanciranje iz EU-ovih fondova iznose 80,8 milijuna eura, izvijestilo je Ministarstvo.

JASPERS je partnerstvo za tehničku pomoć u okviru kojeg djeluju tri partnera: Europska komisija, Europska investicijska banka i Europska banka za obnovu i razvoj. U okviru toga instrumenta zemlje korisnice dobivaju neovisan savjet koji im služi kao pomoć u pripremi visokokvalitetnih velikih projekata koji će se sufinancirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda.

"Pristiglom potvrdom o pripremljenosti projekta osiguran je važan korak u proceduri odobravanja, uz Pelješki most, još jednog strateškog projekta Republike Hrvatske, a Ministarstvo i HŽ Infrastruktura, kao korisnik projekta nastavljaju s daljnjim aktivnostima na pripremi projekata i njegovoj prijavi Europskoj komisiji", kaže se u obavijesti Ministarstva.

Dodaje se kako slijedi dostava i pregled projektne dokumentacije u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU-a, koje bi nakon usuglašavanja i odobrenja prijavu projekta trebalo službeno uputiti u daljnju proceduru odobravanja Neovisnoj kontroli kvalitete (Independent Quality Review – IQR).

IQR za potrebe Europske komisije pregledava dostavljenu dokumentaciju i donosi pozitivno ili negativno mišljenje o projektu, a potom to čini i Europska komisija. 

Cilj modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić - Zabok čija bi provedba trebala započeti krajem ove godine, je rekonstrukcija i obnova dionice za siguran i učinkovit željeznički promet te njezino poboljšanje i osposobljavanje za uključivanje u prigradski željeznički prometni sustav grada Zagreba.

Planira se rekonstrukcija cijele pružne dionice i opremanje odgovarajućim signalno-sigurnosnim i telekomunikacijskim uređajima, rekonstrukcija kolodvora i stajališta te željezničko-cestovnih prijelaza.

 



Pisane vijesti