Spriječit ćemo ovakve gužve na granici u budućnosti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Makarsku gdje se osvrnuo na kontrole na granicama i gužve koje su se danas stvarale na pojedinim graničnim prijelazima. 

Istaknuo je da je od početka provedbe nove Uredbe u svakodnevnom kontaktu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom.
 
«Razgovaramo i mislim da sam dovoljno argumentirao kolegi Ceraru, a vidim da i on pokazuje razumijevanje, da je striktna provedba sustavnih kontrola neodrživa, pogotovo uoči Uskrsa i u sljedećim tjednima turističke sezone. Moj je apel bio vrlo jasan: da i slovenska policija prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole, što je praktički povratak na režim», rekao je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da će potezi slovenske policije koja, kada uoči da su redovi preveliki, prelazi na režim ciljane kontrole, rezultirati manjim čekanjima i manjom nervozom brojnih putnika, turista, hrvatskih državljana i svih onih koji žele boraviti u Hrvatskoj.
 
Premijer Plenković naglasio je da je ovo kratkoročno rješenje međusobnih dogovora prvi korak. Najavio je kako će drugi korak biti nalaženje dugotrajnog rješenja, zajedno sa svim ostalim partnerima, koje će Hrvatsku dovesti u položaj da činjenica da se priprema za ulazak u Schengen ne smije ni na koji način ugroziti gospodarske interese ili Hrvatsku kao turističku zemlju.
 
«Naći ćemo i institucionalne i pravne metode da spriječimo ovakve situacije u budućnosti, a istodobno smo spremi dati svoj doprinos u sprječavanju terorizma i vrlo učinkovitoj kontroli naših granica prema zemljama koje još uvijek nisu u Europskoj uniji», kazao je Plenković.
 
Na novinarsko pitanje o problemu makarskog Doma zdravlja, predsjednik Vlade Plenković rekao je da su ministar zdravstva Milan Kujundžić i nadležne službe zaduženi za rješavanje tog pitanja te je najavio da će se ono riješiti u sljedećih nekoliko tjedana.
 
«Pronaći će se odgovarajući pravni modus i kvalificirana osoba za obavljanje posla. Funkcioniranje laboratorija vratit će se na raniji sustav i svi će moći dobiti tu vrstu zdravstvene usluge na vrijeme i u Makarskoj», rekao je Plenković, naglasivši kako se na razini Vlade općenito želi unaprijediti zdravstveni sustav i njegova dostupnost u Makarskoj.
 
Predsjednik Vlade Plenković pohvalio je turističke potencijale Makarske - od klimatskih uvjeta, kvalitetnih smještajnih kapaciteta, stalnog unaprjeđenja hotelske i privatne ponude, do kampova i izvanrednih sportskih terena.
 
«Makarska može biti središte pravog razvoja sportskog turizma i produljenja sezone», zaključio je Plenković.

Pisane vijesti