Predsjednik Vlade: Uključivanje građana u sva područja društvenoga djelovanja pridonosi razvoju participativne zajednice

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanom otvorenju Dana otvorenih vrata udruga 2017. 

Uvodno je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem na manifestaciji koja pridonosi razvoju civilnoga društva i potiče na uključivanje u šira društvena zbivanja te istaknuo važnost doprinosa udruga civilnoga društva raznim segmentima društvenoga djelovanja.

„Značajan je obol koje udruge daju oblikovanju kvalitetnijeg, socijalno osjetljivog i pravednoga hrvatskog društva“, kazao je predsjednik Vlade. Dodao je da uključivanje građana u sva područja društvenoga djelovanja pridonosi razvoju demokratske i participativne zajednice i omogućava inicijativu građana.

Istaknuo je da Vlada Republike Hrvatske prepoznaje važnost i ulogu djelovanja organizacija civilnoga društva. 

„Potičemo i rad udruga i volonterstvo te razvijamo suradnju niza državnih tijela s organizacijama civilnoga društva kroz duh i načelo partnerstva“, poručio je predsjednik Vlade i dodao da se ta suradnja provodila kroz dva okvira za djelovanje – institucionalni i financijski.

Kada je riječ o institucionalnom okviru, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je tri ključna stupa u modelu podrške Vlade. Jedan je Ured za udruge, drugi je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a treći je Savjet za razvoj civilnog društva. Izvijestio je da Vlada radi na nacionalnoj strategiji stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, za razdoblje 2017.-2021.

Kada je riječ o financijskoj potpori, predsjednik Vlade naglasio je da je 2015. bilo čak 36 tisuća različitih programa i projekata udruga, a milijardu i 672 milijuna kuna je alocirano za udruge civilnog društva. „S takvom podrškom ćemo nastaviti, ne samo iz državnog proračuna već i iz fondova Europske unije“, kazao je Plenković i najavio da je u 2017. planirano preko milijardu kuna za sufinanciranje programa i projekata u različitim područjima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da je uloga udruga civilnoga društva izrazito važna i kao svojevrsni korektiv i kao signal za političke stranke i državne institucije u brojnim pitanjima, za koja je ponekad nužno imati drukčiju optiku. 

„Zato je bitno da interakcija, razmjena mišljenja, ideja i prijedloga, budu uključivi i raspravljeni na demokratski način“, kazao je Plenković.

Dodao je da ugovori koji su danas potpisani u sklopu Poziva „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“ nadmašuju 25 milijuna kuna, a riječ je o sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“. 

„To je vrlo snažna i konkretna podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje upravljanja i provedbe volonterskih programa“, kazao je predsjednik Vlade.

Zahvalio je svima koji svojim entuzijazmom, znanjem, iskustvom i stručnim doprinosom daju prilog kvalitetnijom razvoju hrvatskog društva. 

Uz predsjednika Vlade bio je ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.

Pisane vijesti