Predsjednik Vlade: Izborom Pejčinović Burić okončan je proces popunjavanja Vlade. Intenzivno nastavljamo s reformama

Hrvatski sabor izabrao je danas novu potpredsjednicu Vlade Republike Hrvatske i ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić. 

Po završetku glasovanja predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo izborom Marije Pejčinović Burić na časnu dužnost u Vladi Republike Hrvatske.

„Time smo okončali proces popunjavanja Vlade i nastavljamo se intenzivno baviti onime što smo radili svo ovo vrijeme, ali sada bez dodatnih okolnosti i špekulacija oko stabilnosti Vlade. Ona je tu, stabilna i odgovorna, nastavljamo s provedbom Programa Vlade, Nacionalnog programa reformi i svega onoga što je ključno za hrvatski narod i za sve hrvatske ljude“, istaknuo je predsjednik Vlade.  

Također, dodao je da mu je drago što je Hrvatski sabor, gotovo jednoglasno, izabrao Furija Radina za novog potpredsjednika Sabora.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, predsjednik Vlade ustvrdio je da je s bivšim ministrom Davorom Ivom Stierom u kontaktu.  

,,Kolega Stier se uskoro vraća u Hrvatski sabor i nastavlja političko djelovanje u okviru HDZ-a. Očekujem njegov kvalitetan doprinos radu Hrvatskoga sabora i Hrvatske demokratske zajednice“, poručio je Plenković. Kazao je i da će bivšem ministru zahvaliti na doprinosu na sljedećoj sjednici Vlade, kao što je to učinio na prošloj sjednici kada je zahvalio bivšem ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je da će službenu primopredaju u Ministarstvu obaviti sutra ili prekosutra, što će biti i prilika za razgovor s bivšim ministrom Stierom.

„Što se tiče dosadašnjega rada, lijepo smo surađivali i vjerujem da ćemo na novim dužnostima, mene kao potpredsjednice Vlade i njega kao saborskoga zastupnika, tako i nastaviti“, kazala je.

Upitan što Vlada može učiniti u vezi problema s lijekom za oboljelu djecu u Klaićevoj bolnici, predsjednik Vlade rekao je da je Ministarstvo zdravstva zadužilo posebno Povjerenstvo da istraži kakva je situacija s konkretnim slučajevima.

„Naravno da imamo puno empatije i solidarnosti s našim najmlađima, s malim bolesnicima koji imaju ozbiljnih poteškoća. Očekujem stav Povjerenstva, a nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke“, najavio je predsjednik Vlade.

Dodao je kako je potrebno naći dugoročno održivo rješenje za probleme s takvim lijekovima, koji nažalost postoje i kod djece, ali i kod odraslih bolesnika. Podsjetio je da je prije nekoliko mjeseci s ministrom Kujundžićem posjetio tu bolnicu i istaknuo da je jedan od ključnih projekata ove Vlade izgradnja nove nacionalne dječje bolnice.

Na upit novinara o arbitraži sa Slovenijom, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić ponovila je da je Hrvatski sabor svojom odlukom iz 2015. godine vrlo jasno poručio što misli o tom pitanju.

„Hrvatska Vlada poštuje ustroj hrvatske države, prema tome arbitraža za nas ne postoji i mi u njoj ne sudjelujemo od te odluke“, poručila je potpredsjednica Vlade. 



Pisane vijesti