Predsjednik Vlade u Islamskom centru: Hrvatska pokazuje kvalitetan model integracije Islamske zajednice u društvo

U prigodi blagdana Ramazanskog Bajrama, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je na prijemu u Islamskom centru u Zagrebu. 

Muftiji Azizu ef. Hasanoviću  i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitao je Ramazanski Bajram uz želju da ga provedu u radosnom, obiteljskom i vjerničkom okruženju mira, tolerancije i zajedništva.

Ovom prigodom predsjednik Vlade podsjetio je da je prije nekoliko dana Vlada imenovala novog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića predsjednikom Komisije za odnose s vjerskim zajednicama. „Islam je u Hrvatskoj kao zajednica priznat još 1916. godine. Upravo je Republika Hrvatska svojom stogodišnjom tradicijom, svojom praksom i kvalitetnim uređenjem odnosa model kvalitetne integracije Islamske zajednice u hrvatsko društvo o kojem se govori diljem Europe“, naglasio je predsjednik Vlade.

Naglasio je kako upravo u ovim vrlo turbulentnim globalnim vremenima u kojima živimo proteklih 15 godina iz Hrvatske baš nitko nije otišao na ratišta na Bliskom Istoku što upućuje vrlo jasnu poruku podržavanja vrijednosti međusobnog uvažavanja i tolerancije i ključnu poruku mira.

Predsjednik Vlade istaknuo je kako izrazito cijeni angažman muftije ef. Hasanovića i Islamske zajednice prema ljudima koji su u Hrvatskoj našli utočište kao izbjeglice, koji dolaze iz drugih zemalja i kontinenata, bez znanja jezika, a kojima oni pomažu da njihova integracija prođe na što primjereniji način.

Izrazio je uvjerenje da će se Islamska zajednica nastaviti zauzimati za aktivan i konstruktivan doprinos razvoju hrvatskoga društva, kroz aktivnosti u centrima koji će uskoro biti dovršeni u Umagu i u Sisku uz one postojeće. „Na taj način možete pridonijeti našem razvoju i unaprjeđenju odnosa, osobito sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, ali i sa drugim državama islamskoga svijeta“, kazao je.

„Još jednom, u ime Vlade Republike Hrvatske, Bajram šerif mubarek olsun!“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.  

Pisane vijesti | Andrej Plenković