Predsjednik Vlade: Duh partnerstva između središnje vlasti i lokalne samouprave ključno je načelo za razvoj Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je danas u Požegi drugi  sastanak Vlade Republike Hrvatske sa županima, gradonačelnikom Grada Zagreba, s predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskome saboru, saborskim zastupnicima, predstavnikom Ureda predsjednice Republike te gradonačelnikom Grada Požege. 

Podsjetio je na dogovore sa sastanka Vlade s čelnicima lokalne i područne samouprave, održanog u Banskim dvorima 19. prosinca prošle godine. „Nakon toga sastanka, nastavljen je intenzivan dijalog, održani susreti brojnih ministara, bilo pojedinačno, bilo u skupnoj formi, artikulirani su važni projekti za razvoj županija i rješavao se niz konkretnih pitanja, u skladu sa zajedničkom političkom odlukom da takvi sastanci postanu sustavna praksa, za razliku od prethodnog razdoblja u kojem su središnja vlast i lokalna i područna samouprava djelovali kao dva paralelna svijeta“.

„Vlada poštuje demokratski izraženu volju hrvatskih birača, ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske, a posebno cijeni i valorizira ulogu županija i ljudi koji su dobili povjerenje na izborima“, kazao je Plenković, najavljujući dvije ključne, najaktualnije teme današnjega sastanka.

Svaki od sastanaka imat će specifičnu temu, a danas će to biti Strategija regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do kraja 2020. godine koju predstavlja ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, dok će ministar financija Zdravko Marić govoriti o fiskalnoj decentralizaciji i financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

„Duh partnerstva središnje razine vlasti i županijske, gradske i općinske, ključno je  načelo kako ćemo raditi sljedećih godina i kako ćemo izvući maksimalnu korist za razvoj Hrvatske“, poručio je predsjednik Vlade. Dodao je da ova Vlada i njezini članovi, dobro poznaju funkcioniranje županija, a većina ministara obišla je, u okviru svojih prvih  aktivnosti, gotovo sve županije. Predsjednik Vlade Plenković osvrnuo se i na zaključke s prvoga sastanka u prosincu, na kojem su zadaće podijeljene prema resorima.

Spomenuo je nekoliko zakona i mjera koje su već donesene– to su Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, zakon kojim su od 1. srpnja povećane rodiljne i roditeljske naknade. Potpisan je i niz ugovora o dostupnosti zdravstvene zaštite koji osiguravaju kvalitetniju skrb diljem Hrvatske. Ministarstvo državne imovine otvorit će područne urede u Osijeku, Rijeci i Splitu, s ciljem stavljanja u funkciju neiskorištenu imovinu koje diljem Hrvatske ima jako puno, a koja, prema riječima predsjednika Vlade, može uvelike pridonijeti regionalnom razvoju. Pripremljen je i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koristan u razvojnome smislu ne samo za Slavoniju, nego za cijelu Hrvatsku.  

Tijekom dana premijer i članovi Vlade sudjelovat će u Požegi i na predstavljanju Programa za zapošljavanje žena  "ZAŽELI“, ukupno vrijednog 400,9 milijuna kuna. Predsjednik Vlade istaknuo je da je nezaposlenost u Hrvatskoj pala ispod 170 tisuća što je "najniži broj nezaposlenih, u apsolutnom iznosu, od 1990. godine". Istodobno raste i zaposlenost, naglašava premijer te očekuje da će sve Vladine mjere omogućiti da se do kraja mandata "dođe do 68 posto zaposlenosti u Hrvatskoj". "S ovim trendovima i mjerama koje ćemo poduzimati, vjerujem da smo na dobrom putu", rekao je.

Pisane vijesti | Andrej Plenković