Tri srebra i bronca za mlade hrvatske informatičare

Na 24. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2017, koja se od 10. do 15. srpnja održava na Fakultetu za računarstvo i informatiku u Ljubljani, naša informatička reprezentacija i ove je godine ostvarila značajan uspjeh.

U konkurenciji 58 natjecatelja iz devet država članica (Austrija, Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija) te gostujućih reprezentacija (Azerbajdžan, Gruzija, Italija, Izrael i Švicarska) mladi hrvatski informatičari osvojili su tri srebrne i jednu brončanu medalju.

Hrvatsku su na ovom natjecanju zastupali učenici srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 25. ožujka) i Izbornim pripremama (Zagreb, od 10. do 13. travnja) Josip Klepec, Vilim Lendvaj, Josip Kelava i Leonard Inkret. S njima su bili i Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj kao i stručni voditelji Ivan Paljak i Domagoj Bradač.

Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, Python, C/C++, Java i C# pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Nastup naših mladih informatičara na 24. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, kao i desetodnevne stručne pripreme, organizirao je Hrvatski savez informatičara.
Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Izvor: HSIN



Pisane vijesti