Plenković: Od svih nadležnih institucija tražit ćemo dodatni angažman i učinkovitiju koordinaciju u zaštiti od požara

Na samom početku svog uvodnog izlaganja na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Andrej Plenković još je jednom zahvalio požrtvovnim vatrogascima, vojnicima, policiji i svim građanima uključenim u gašenje požara koji su se proteklih dana dogodili u Splitsko-dalmatinskoj županiji i ostalim dijelovima priobalja, a osobito veliki požar kod Splita. 

Pohvalio je sve koji su sudjelovali u obrani kuća, konstatiravši da je u toj situaciji došlo do kvalitetne suradnje županijskih i lokalnih vlasti i angažmana Vlade.

Podsjetio  je da je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u ponedjeljak bio u Splitu, posebno se angažiravši oko obrane raketne baze u Žrnovnici. 

,,Ministar Krstičević predvidio je da bi požar, s obzirom na vremenske uvjete, mogao eskalirati, te je, budući da zračne snage nisu mogle letjeti, na vrijeme iz Gospića u Split  prebacio postrojbe hrvatske vojske i potom ih angažirao u pomoći vatrogascima'', naveo je Plenković.

Predsjednik Vlade iskazao je zahvalnost i ministru unutarnjih poslova Božinoviću koji je na požarištu bio s postrojbama temeljne i specijalne policije, kao i splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu, gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari te svim ostalima koji su pridonijeli gašenju požara. 

„U svakom slučaju, kada gledamo globalno, prošlo je bolje nego što se to i moglo zamisliti, u smislu da nije došlo do ljudskih žrtava, da nije došlo do izgaranja javnih ustanova i strateških infrastrukturnih objekata. Nisu izgorjele škole, ni crkve ni planinarski domovi koji su obranjeni čak i na padinama Mosora“, rekao je Plenković.

Naglasio je kako će s obzirom da je župan proglasio elementarnu nepogodu sva šteta biti popisana i prijavljena, a Vlada će, sa razine državnoga proračuna, pronaći najprimjereniji način za nadoknadu nastale štete.

„Ova tema, s obzirom da je u ovoj godini zabilježeno tri puta više požara nego 2016., sa čak 642 požara u priobalju u prvih šest i pol mjeseci, otvara pitanje kvalitetnije i učinkovitije koordinacije svih nadležnih institucija u zaštiti od požara i radi toga ćemo zasigurno tražiti od svih institucija još veći dodatni angažman“, naglasio je.

Dodatno je zahvalio vatrogascima i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, poručivši da će ovu točku, koja je ionako trebala biti na sjednici Vlade u prvih nekoliko mjeseci realizacije Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, iskoristiti za međuresorno konzultiranje.

Govoreći o prva tri mjeseca rada izvanredne uprave u Agrokoru, Plenković je ocijenio kako je Vlada pridonijela stabilizaciji kompanije, a time i stabilnosti hrvatskoga gospodarstva i financijskoga sustava.

Spomenuo je i da je prošloga tjedna održana druga sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju, na kojoj su ponovljene mjere koje su do sada donesene,  uz vodstvo ministrice Murganić i njezinoga ministarstva. 

,,Mjere se odnose na roditeljske naknade, ali i na Zakon o stambenom kreditiranju kao pomoć mladim obiteljima, koje koordinira potpredsjednik Vlade Štromar, a čija se provedba očekuje tijekom narednih tjedana'', kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo što je prije dva dana imao prigodu otvoriti 4. Hrvatske svjetske igre, zahvalivši organizatorima, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske, državnom tajniku Zvonku Milasu i gospodinu Vinku Sablji, čelniku Hrvatskoga svjetskoga kongresa.  

„Više od tisuću Hrvata iz 31 zemlje ovih je dana u Zagrebu. To je sjajan primjer spoja domovinske i iseljene Hrvatske koji kod novih generacija naših sunarodnjaka, razvija ne samo osjećaj pripadnosti svojoj domovini nego i dijeljenje zajedničkih vrijednosti naše kulture, povijesti, ali i razumijevanje Hrvatske u 2017. godini'', napomenuo je Plenković.

Zahvalivši na kraju, još jednom, i zračnim snagama za nebrojene letove i doprinos gašenju požara proteklih tjedana i mjeseci, predsjednik Vlade kazao je da očekuje da današnja sjednica Vlade pridonese rješavanju svih pitanja koja se vežu uz požare te da će suhi, ljetni mjeseci biti dočekani na što spremniji način.



Pisane vijesti | Andrej Plenković