Sjednica Vlade: Broj požara u 2017. je u porastu, identificirat ćemo preventivne mjere kako bismo smanjili rizike

Danas je u Banskim dvorima održana 48. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na otvorenom dijelu sjednice raspravljeno je dvanaest točaka dnevnog reda.

Tako je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio Privremeno izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2017. godini.

Kazao je da je broj požara u prvih šest mjeseci, odnosno do 15. srpnja ove godine, tri puta veći od njihovog broja tijekom cijele prošle godine, čemu su pogodovali iznimno loši vremenski uvjeti. Naveo je da ove godine bilježimo veliki porast broja požara te je u sedam priobalnih županija do 15. srpnja georeferencirano 642 požara, a u 2016. godini bilo ih je 214. „Ukupno je u Hrvatskoj do 15. srpnja izbio 881 požar“, dodao je ministar Božinović.

Izvijestio je da su požarno su najopeterećenije bile Zadarska, Šibensko-kninska te posebno Splitsko-dalmatinska županija. Ministar je pojasnio da je mijenjanje zračnih struja kod Splita pogodovalo širenju požara koji je izbio 27. srpnja u noći oko jedan sat, naglasivši da je u njegovom gašenju angažiran 801 vatrogasac, 162 vozila vatrogasne zajednice i to domicilnih vatrogasca, dislociranih snaga s kopna, kao i pripadnici devet vatrogasnih zajednica županija. Naveo je da su u gašenju angažirani i pripadnici MUP-a, Oružanih snaga, HGSS-a, Hitne službe, kao i zračne snage Oružanih snaga RH.

„Možemo reći da, usprkos izrazitoj složenosti zbog istovremene pojave više požara na otvorenom prostoru, kao i otežanog gašenja zbog jakog vjetra, izrazitim zalaganjem i ulaganjem velikih napora svih vatrogasaca, stanovništva, zajedno sa snagama MUP-a i ostalim službama, spriječile  su se veće štete od trenutno nastalih“, istaknuo je.

Ministar je kazao da preliminarno izvješće PU Splitsko-dalmatinske pokazuje da su u potpunosti izgorjele tri nastanjene kuće i djelomično 33. U potpunosti je izgorjelo i 13 nenastanjenih kuća, a djelomično jedna, 18 osobnih automobila u potpunosti i četiri djelomično, četiri teretna automobila u potpunosti i djelomično jedan, 11 maslinika, dva plastenika u potpunosti i jedan djelomično te jedan staklenik u potpunosti.

Izvijestio je da je izvršenim očevidom djelatnika MUP-a centar požara lociran u mjestu Tugare na južnoj padini brda Krčnik uz lokalnu cestu Tugare-Sitno Donje. Dodao je da se temeljem provedene istrage može isključiti mogućnost nastanka požara uslijed kvara na dalekovodima te je uzrok otvoreni plamen ili žar. 
„Slijedi kriminalističko istraživanje kako bi se otkrio eventualni počinitelj, odnosno pravi uzrok požara“, zaključio je ministar Božinović.

O privremenom Izvješću govorio je i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, koji je izvijestio je da je od 29. lipnja na priobalju 6200 operativnih vatrogasaca, 63 pripadnika državne interventne postrojbe odnosno pripadnika DUZS-a koji imaju posebne sposobnosti za gašenje požara, 50 dislociranih vatrogasaca s kontinenta, 14 vatrogasnih vozila u organiziranim dislokacijama na priobalju, odnosno 73 vatrogasaca u jednoj smjeni s ukupno 36 vozila i dodatnih 1100 sezonskih vatrogasaca koji su mjesečno angažirani.

Najavio je da će prava analiza u pogledu zaštite od požara biti u listopadu kada će se analizirati sve situacije i svaki požar. „U analizi će se proučiti svaki pojedinačni slučaj požara i pokušati identificirati koje su to preventivne mjere koje bi mogli poduzeti tijekom godine kako bi smanjili rizik od požara na otvorenom“, zaključio je.

O požarima koji su pogodili Splitsko-dalmatinsku županiju izvijestili su i ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar financija Zdravko Marić i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija  Pejčinović Burić.
 
Ministar Tomislav Ćorić istaknuo je da sva provedena mjerenja pokazuju da je kvaliteta zraka u Splitu dobra te da ne postoji nikakva ugroza za zdravlja građana, a ministrica Nada Murganić kazala je da su socijalni radnici na terenu i obilaze ugrožena domaćinstva.

Ministar Tomislav Tolušić najavio je da će poljoprivrednici pogođeni požarima biti obeštećeni, a  natječaji će se objaviti kroz desetak dana. Pojasnio je da će kroz Program ruralnog razvoja, podmjeru 5.2., korisnicima Potpore troškovi biti pokriveni u potpunosti. „Predviđeno je 20 milijuna eura, a ako se pokaže da su sredstva nedostatna, iznos se može povećati do 50 milijuna eura“, istaknuo je ministar.

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je da vatrogastvo decentralizirano u smislu fiskalne i funkcionalne decentralizacije. Izvijestio je da je za vatrogastvo predviđeno 820 milijuna kuna na lokalnoj i državnoj razini iz perspektive izvršenja proračuna 2016. i plana proračuna za 2017. godinu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalića predstavila je Izvješće o primjeni Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku – Agrokor d.d.
 
Govoreći o stanju u trenutku otvaranja postupka izvanredne uprave, potpredsjednica Dalić je podsjetila da je u periodu od 31. ožujka, kada je blokiran prvi račun, do 10. travnja kada su skinute blokade, ukupan iznos blokada na računima 15 Agrokorovih tvrtki bio je veći od tri milijarde kuna, a naplaćeno je ukupno 321.988.729 kuna. Nakon skidanja blokada, ukupno stanje na računima tih tvrtki bilo je 6 kuna, a na dan 31. ožujka temeljem zatečenog stanja u knjigama utvrđene ukupne obveze kompanije bile su 40,4 milijarde kuna.
 
„Postupak izvanredne uprave u Agrokoru otvoren je u zadnji čas. Da se slučajno dogodilo da smo zakasnili i tjedan dana s donošenjem zakona, poslovanje ne bi bilo moguće normalizirati ili bi to trajalo puno duže“, kazala je.
 
Nakon detaljnog izvješća o okolnostima i primjeni Zakona o postupku izvanredne uprave, potpredsjednica je kazala da iz mjesečnih izvještaja koje izvanredni povjerenik podnosi Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta proizlazi da je stabilizacijom poslovanja i stvaranjem preduvjeta za restrukturiranje u prva tri mjeseca provođenja postupka izvanredne uprave postignut cilj sprječavanja prelijevanja sistemskog rizika iz Agrokora na gospodarstvo Hrvatske.
 
Naglasila da je za Agrokor osigurano novo financiranje koje omogućuje normalizaciju poslovanja u periodu provođenja restrukturiranja operativnih kompanija, pripremu prodaje imovine Agrokora i pripremu nagodbe s vjerovnicima.
 
Potpredsjednica Dalić zaključno je kazala da Vlada Republike Hrvatske od izvanredne uprave i dalje očekuje provođenje restrukturiranja uz maksimalne mjere socijalne osjetljivosti u svim aspektima koji se tiču očuvanja radnih mjesta te kroz Ministarstvo gospodarstva nastavlja nadzirati rezultate rada izvanrednog povjerenika i postupka izvanredne uprave u Agrokoru.
 
Obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić kazao je da se njime predlaže ubrzati i olakšati uključivanje nezaposlenih osoba s invaliditetom u postupak profesionalne rehabilitacije na način da se izravno upućuju u centre za profesionalnu rehabilitaciju, na rehabilitacijsku procjenu, bez potrebe prethodnog vještačenja.
 
Cilj Prijedloga zakona je osigurati kvalitetnu procjenu radnih sposobnosti osoba s invaliditetom, te obrazovanje, usavršavanje i stručno osposobljavanje usklađeno s potrebama tržišta rada.
 
Ministar Pavić kazao je da se Prijedlogom zakona preciziraju pojedine odredbe o kvotnom zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji je u primjeni od 1. siječnja 2015. godine te se propisuje da je razdoblje tijekom kojeg novoosnovani poslodavac nema obvezu kvotnog zapošljavanja razdoblje od 24 mjeseca od dana upisa u odgovarajući registar. Pojasnio je da je za poslodavce koji ne ispune kvotnu obvezu, važećim Zakonom propisana obveza plaćanja novčane naknade te obveza izvješćivanja o tome putem JOPPD obrasca.
 
Vlada je donijela i Odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnoga ugovora za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade Republike Hrvatske, a u pregovarački odbor imenovani su ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavića, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar financija Zdravko Marić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.     
 
Dana je suglasnost Gradu Puli za zaduženje kod trgovačkog društva Lidl Hrvatska d.o.o. k.d., a izmijenjena je i dopunjena Odluka o davanju suglasnosti Općini Križ za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d. Zagreb.
 
Raspravljeno je i Izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima u 2014. i 2015. godini te Izvješće o provedbi Strategije socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2016. godine, za 2016. godinu.

Vlada RH/Hina

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade