Predsjednik Vlade Plenković u Virovitici: Imamo projekte na stolu za nastavak razvojne politike 5 slavonskih županija

U prigodi obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravio je danas u Virovitici, gdje je odgovarao na pitanja novinara.

Čestitavši Dan Virovitičko-podravske županije, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo što je ponovno u Virovitici, zajedno s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

Istaknuo je kontinuitet snažne razvojne politike u jednoj od pet slavonskih županija, koja je u fokusu Vlade i to kroz Projekt Slavonija, poljoprivredu, bolje prometno povezivanje, demografsku obnovu te sinergiju nacionalnih i europskih sredstava, čime se želi potaknuti ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske.

Pohvalio je napore koje Županija čini na emancipiranju kulturne baštine i razvoju turizma povlačenjem sredstava iz europskih fondova, rekavši kako vjeruje da će to pridonijeti gospodarskom rastu i većoj zaposlenosti. Istaknuo je i da Virovitičko-podravska županija ove godine bilježi najmanju nezaposlenost u zadnjih 13 godina.

Pojašnjavajući način na koji Vlada planira pomoći Virovitičko-podravskoj županiji, Plenković je podsjetio da je Vlada zadužila slavonske ministre – ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelu Žalac, ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića te ministra financija Zdravka Marića da budu generatori projekata i financiranja razvoja Slavonije.  Dodao je da okvir postavljen Projektom Slavonija i Savjetom za Slavoniju, Baranju i Srijem, koji se održava redovito.

„Imamo projekte na stolu, od aktiviranja državne imovine, bolje prometne infrastrukture, doprinosa demografskoj obnovi, izgradnje infrastrukture u području obrazovanja i zdravstva. Kada sve to objedinite onda se dobije slika koliko konkretnih napora Vlada daje u razvoj onih županija koje su nažalost među posljednjih četiri ili pet na listi razvoja županija“, rekao je predsjednik Vlade.

Upitan hoće li biti na čelu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, predsjednik Vlade pohvalio je rad predsjednice Povjerenstva Dijane Vican, rekavši da je odradila sjajan posao. Podsjetio je na dogovor da se u petak, 8. rujna, dovrši Akcijski plan, nakon čega će pristupiti modifikaciji članova Posebnog stručnog povjerenstva.

„Budući da je obrazovanje ključno za budućnost Hrvatske imat ću kao premijer još angažiraniju ulogu nego do sada“, poručio je.

Na pitanje o spomen ploči HOS-a u Jasenovcu, predsjednik Vlade je ponovio da će to pitanje biti riješeno u sljedeća dva tjedna, kako je i najavio na jučerašnjoj sjednici Vlade.

„U ovom trenutku smo obnovili dijalog s predstavnicima udruga HOS-a. Još jednom radim distinkciju između dvije ključne stvari, a to je poštovanje i pijetet prema žrtvi hrvatskih branitelja, 11 pripadnika HOS-a zbog čega je u osnovi ta ploča i postavljena, ali isto tako ponavljam da kontekst ustaškog logora u Jasenovcu i pozdrav „Za dom spremni“ ne idu zajedno zbog čega razgovaramo i na tragu smo alternativnih rješenja“, kazao je Plenković.

Od Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, predsjednik Vlade očekuje preporuke, koje će nakon ožujka iduće godine omogućiti da se nađe sustavno zakonsko rješenje, koje bi trebalo pridonijeti da se značajno smanje brojne ideološke podjele u društvu. 
 
 
 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković