Predsjednik Vlade nakon Aktualnog prijepodneva: Hrvatska želi bilateralnim putem sa Slovenijom riješiti granično pitanje

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na Aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru, a nakon toga je odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama.

Što se tiče ozračja na raspravi na Aktualnom prijepodnevu, kazao je da je ono dio parlamentarizma,  demokracije i dijaloga koji vode članovi Vlade i saborski zastupnici, a javnost će ocijeniti tko je na koji način iznosio svoje argumente.
 
„Kao Vlada nastojimo uvijek biti na razini odgovornosti i sadržajno, koliko možemo, odgovoriti na postavljena pitanja. A za sve ono što zahtijeva detaljniju analizu postoje mehanizmi da Vlada zastupnicima u kasnijoj fazi dostavi pisane odgovore“, kazao je.
 
Upitan o godišnjem izvješću SOA-e, kazao je da se radi o redovitom godišnjem izvješću temeljenom na saznanjima naše službe i razmjeni informacija u partnerstvu koje ima s drugim zemljama. Dodao je da je izvješće obzirno i realno i da naznačuje potencijalne rizike ugroze. 
 
„Izrazito je važno da u ovako izmijenjenim globalnim sigurnosnim okolnostima i ugrozama razmjena informacija s našim partnerima omogućuje hrvatskim službama da jamče sigurnost hrvatskim građanima i svima koji dolaze u našu zemlju“, istaknuo je.
 
Novinare je zanimalo treba li Hrvatska, iako ne priznaje odluku Arbitražnog suda o granici sa Slovenijom, uzeti u obzir neke njene dijelove. Predsjednik Vlade podsjetio je da će se, nakon sudjelovanja na zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, u Zagrebu susresti sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom. Ponovio je da Hrvatska želi bilateralnim putem riješiti otvoreno granično pitanje i na kopnu i na moru.
 
Idući tjedan predsjednik Vlade boravit će u New Yorku, na zasjedanju Opće skupštine UN-a, uz vrlo intenzivan program. Pred Općom skupštinom govorit će u sljedeći četvrtak, održat će predavanje na Sveučilištu Columbia, susresti se s predstavnicima hrvatske zajednice, sastati se s glavnim tajnikom UN-a te održati niz drugih bilateralnih sastanaka s brojnim šefovima vlada. Također, bit će to i prigoda za obilježavanje 25. obljetnice hrvatskog članstva u UN-u.
 
Istaknuo je kako će svojim porukama nastojati prenijeti hrvatska stajališta o brojnim globalnim temama, kao što su sigurnosni izazovi, gospodarska pitanja, klimatska pitanja, siromaštva i ostalim temama.

Pisane vijesti