Predsjednik Vlade Plenković nazočio 4. sjednici Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima

Održana je 4. sjednica Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, kojoj je nazočio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Po završetku sjednice predsjednik Vijeća, akademik Zvonko Kusić kazao je da je danas iznesena relevantna legislativa drugih zemalja koja se bavi problematikom znakovlja totalitarnih režima te praksa hrvatskih sudova u kojoj se vidi neujednačenost i nekonzistentnost u sudskim odlukama.
 
„Upravo je ta neujednačenost sudske prakse u Hrvatskoj inicirala osnivanje ovog Vijeća“, rekao je akademik Kusić, istaknuvši potrebu pronalaska rješenja kojim će se smanjiti arbitrarni odnos prema ovim pitanjima i društveni antagonizam koji iz njega proizlazi.
 
Na današnjoj su sjednici, prema riječima akademika Kusića, članovi vijeća iznosili vlastito iskustvo i primjere drugih zemalja koji će biti podloga za preporuku pravnog reguliranja te problematike.
 
„Istovremeno se radi na dva teksta – jednom općeg karaktera, sveukupnog pogleda na suočavanje s prošlošću te na izradi nacrta koji će poslužiti za konačne preporuke pravnog reguliranja, primjerice - upotrebe simbola, edukacije mladih, dokumentiranje, te svega ostaloga što spada u tu problematiku i što je, u ovom trenutku, problem u društvu“, istaknuo je akademik Kusić te najavio da će se na sljedećoj sjednici nastaviti pregled komparativne prakse legislative drugih zemalja. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković