Predsjednik Vlade Andrej Plenković na neformalnom sastanku šefova država i vlada EU 27

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastat će se s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, danas, 22. veljače 2018. godine, u Bruxellesu i sudjelovati na Međunarodnoj konferenciji na visokoj razini o Sahelu te na neformalnom sastanku šefova država i vlada 27 država članica Europske unije, sutra, 23. veljače 2018. godine.

S glavnim tajnikom NATO-a razgovarat će o doprinosu Hrvatske Savezu, od povećanja proračunskih sredstava za obrambenu politiku do angažmana u NATO-ovim operacijama, zatim o situaciji na jugoistoku Europe te suradnji NATO-a s drugim međunarodnim organizacijama, prvenstveno s Europskom unijom.
 
U okviru Programa čelnika, šefovi država i vlada 27 država članica Europske unije raspravljat će o institucionalnim pitanjima i o političkim prioritetima Višegodišnjeg financijskog okvira nakon 2020., o čemu je prošli tjedan predsjednik Vlade razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Tuskom i predsjednikom Europske komisije Junckerom.
 
Program čelnika je konkretni program aktivnosti na glavnim izazovima i prioritetima Europske unije u dvogodišnjem razdoblju, a pripremio ga je predsjednik Europskog vijeća na zahtjev čelnika EU-a.
 
Uoči početka neformalnog sastanka, predsjednik Vlade sudjelovat će na Međunarodnoj konferenciji na visokoj razini o Sahelu. Na summitu će se razmatrati pitanja sigurnosti, vojna komponenta, ali i pitanje razvoja u zemljama Sahela.
 
Vlada Republike Hrvatske danas je donijela Odluku o doprinosu Republike Hrvatske Kriznom uzajamnom fondu Europske unije za stabilnost i rješavanje temeljnih uzroka nezakonite migracije i raseljenih osoba u Africi – Regionalni akcijski plan za Sahel, prema kojoj će u fond uplatiti 100.000,00 eura.  U  listopadu prošle godine Vlada je u Krizni uzajamni fond uplatila 200.000,00 eura, za regiju sjeverne Afrike i Rog Afrike.  S obzirom na blizinu Europi, ulaganje u sigurnost tih regija je ulaganje u sigurnost same Europske unije.
 
Program, četvrtak, 22. veljače: 
15.30               Dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u sjedište NATO-a (Léopold III Laan 1110, 1130 Evere)
                        Foto Prigoda
                       
15.35               Sastanak s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom
 
16.15               Izjave za medije predsjednika Vlade Plenkovića i glavnog tajnika Stoltenberga
 
16.45               Susret s veleposlanicima zemalja članica i partnera NATO-a, u organizaciji Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri NATO-u
 
Petak, 23. veljače:
9.00                 Međunarodna konferencija na visokoj razini o Sahelu (Zgrada Europske komisije, Berlaymont, Rue de la Loi 200)
 
11.50               Dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića pred zgradu Europskog vijeća (Zgrada Europa, Ulaz Europa VIP)
 
                        Mogućnost izjave za medije
 
12.00               Razmjena mišljenja predsjednika država ili vlada s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem
 
12.45               Početak neformalnog sastanka šefova država i vlada EU 27
 
17.45               Završetak sastanka
 
17.50               Mogućnost izjave za medije predsjednika Vlade (Zgrada Justus Lipsius, prizemlje)
 

Najave