Predsjednik Vlade: Dovršeno usuglašavanje osnovnih elemenata nagodbe u Agrokoru, u iduća 3 mjeseca izglasavanje

„Članovi Privremenog vjerovničkoga vijeća potvrdili su nam jednu dobru vijest da se proteklih tjedana dovršio proces usuglašavanja osnovnih elemenata nagodbe u procesu izvanredne uprave u Agrokoru“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s izvanrednim povjerenikom u trgovačkom društvu Agrokor d.d. Fabrisom Peruškom, njegovom zamjenicom Irenom Weber i predstavnicima Privremenoga vjerovničkoga vijeća.
 
Po završetku sastanka u izjavi za medije, predsjednik Vlade kazao je da su članovi Privremenog vjerovničkoga vijeća potvrdili vijest da se proteklih tjedana dovršio proces usuglašavanja osnovnih elemenata nagodbe u procesu izvanredne uprave u Agrokoru. Dodao je kako ova pozitivna vijest stiže godinu dana nakon što je bivša Uprava u punom sastavu zatražila aktiviranje Zakona o procesu izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, kojeg je predložila Vlada, a usvojio Hrvatski sabor. 
 
„U 12 mjeseci uspjeli smo ostvariti nekoliko temeljnih ciljeva zbog kojih je i došlo do angažmana. Prvi i osnovni cilj – spriječena je i gospodarska i financijska kriza, koja bi se nedvojbeno osjetila ne samo u najvećoj hrvatskoj kompaniji, nego i u cijelom hrvatskom gospodarstvu, brojnim dobavljačima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, na radnim mjestima, državnom proračunu, poteškoćama u distribucijskom lancu, osobito u kontekstu turističke sezone, koja je prošle godine bila najbolja“, poručio je Plenković.
 
Naglasio je kako je sve to spriječeno kvalitetno vođenim i strukturiranim procesom, zahvaljujući Zakonu, radu izvanredne uprave te dobroj volji i odgovornosti svih dionika u ovom procesu.
 
„Podcrtao bih ključnu riječ koja po meni sintetizira sve što je napravljeno u proteklih godinu dana, a ta je riječ povjerenje. Povjerenje dobavljača, koji su nastavljali dostavljati robu, povjerenje financijskih kreditora, odnosno vjerovnika, koji su bili spremni dati svježa financijska sredstva i likvidnost. Povjerenje svih aktera koji su uključeni u ovaj proces da je država stvorila pouzdan okvir, da izvanredna uprava zna kojim putem ide, da angažirani savjetnici rade u skladu s najboljom međunarodnom praksom i najboljim međunarodnim standardima u situacijama restrukturiranja ovako kompleksnih, velikih i zahtjevnih gospodarskih izazova, kao što je bilo restrukturiranje Agrokora nakon što je kompaniji prijetio stečaj i nakon što je bila u blokadi“, kazao je.

Predsjednik Vlade sinoć je u Mostaru razgovarao o ovoj temi i s kolegama čelnicima susjednih država te prenio kako su i oni jako zadovoljni načinom na koji je Hrvatska uspjela osigurati da se njezin gospodarski problem ne prelije na negativan način na susjedne države.

Poručio je da je Vlada cijelom procesu pristupila odgovorno i u najboljoj vjeri za hrvatsko gospodarstvo, radna mjesta i budućnost hrvatskih poduzetnika i kompanije.
 
„Izvući ćemo lekcije iz ove priče, nastojati da se ovakav scenarij više ne ponovi, što je posebno važno za sve nadzorne mehanizme, a osobito je važno za transformativni efekt na načine poslovanja u Hrvatskoj“, rekao je Plenković.
 
Kazao je kako je temeljni cilj cijeloga procesa ostvaren te dodao da je preostalo još tri mjeseca za finalizaciju pravnoga teksta nagodbe i njezino izglasavanje. Predsjednik Vlade kazao je da je na taj način poslana važna poruka odgovornosti, pouzdanosti i stvaranja okvira za kvalitetnu budućnost Agrokora i svih njegovih kompanija te svih zaposlenika.
 
Zahvalio je svima na strpljenju i angažmanu u ovome procesu,  posebno potpredsjednici Vlade Martini Dalić, koja je na sebe preuzela najveći dio angažmana od strane Vlade na ovoj temi, zatim izvanrednom povjereniku Fabrisu Perušku i njegovoj zamjenici Ireni Weber, kao i prethodnom povjereniku Anti Ramljaku, te svim dobavljačima i svim vjerovnicima.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić istaknula je da je sistemski rizik od prije godinu dana koji prijetio hrvatskom gospodarstvu od nekontroliranog stečaja Agrokora u potpunosti otklonjen.
 
"Ovaj sporazum koji su nam danas objasnili predstavnici Vjerovničkog vijeća i izvanredni povjerenik postignut je unatoč svim onim pritiscima od strane onih koji nisu željeli da ovaj proces uspije. Stvarno zahvaljujem svim vjerovnicima što su se oduprli tome", kazala je potpredsjednica Dalić.

Pojasnila je također da sporazum otvara put oblikovanju konačnog teksta nagodbe koji će omogućiti da se Agrokor vrati u redovito poslovanje.

Potpredsjednica Vlade ponovila je da su tijekom ovih godinu dana vjerovnici, koji su nesporno bili najvažniji sudionik procesa, istaknuli veliko međusobno povjerenje što je omogućilo da ovaj proces nije pao na teret poreznih obveznika.

"To treba ponavljati, to treba podcrtavati. Kompanija je danas stabilizirana, pred njom je budućnost, a to nisu platili porezni obveznici", naglasila je potpredsjednica Dalić.

To povjerenje, nastavila je, omogućilo je naplatu više od 490 milijuna eura staroga i graničnog duga, mali dobavljači isplaćeni su u cijelosti, a ostali više od 50 posto.

"Vjerujem da će sustav Agrokor, vođen novim vlasnicima, činiti vertikalu hrvatskog gospodarstva", zaključila je potpredsjednica Vlade.

Izvanredni povjerenik Fabris Peruško izvijestio je da su svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća kao i predstavnici udruge dobavljača te predstavnik VTB-a potpisali načelni sporazum o ključnim elementima nagodbe.

Pojasnio je da ti elementi uključuju korporativnu strukturu nove grupe, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika, novi dug grupe i njezinu kapitalnu strukturu, poseban dogovor s dobavljačima o namirenju graničnog duga te provedbu nagodbe.

Marica Vidaković iz Udruge dobavljača kazala je da su Vlada i Sabor prije godinu prepoznali potencijalnu opasnost koja bi se dogodila hrvatskom gospodarstvu da nije stvoren zakonski okvir.

Poručila je da je ono što je postignuto u pregovorima najbolje što se moglo ostvariti, istaknuvši da je Agrokor kompanija s budućnošću, u kojoj su dobavljači zaštitili svoje interese za barem idućih pet godina.

"Vjerujem da će ovaj proces biti dobro doveden do kraja, a iza toga očekujemo jedno modernije i bolje upravljanje te da korporativna kultura plaćanja i uvažavanja poslovnih partnera bude na jednoj europskoj razini", kazala je.

Predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić također je istaknuo da je postizanje teksta nagodbe veliki korak u procesu u kojem se definira korporativna struktura budućeg Agrokora i namirenje vjerovnika.

Dodao je da će u koracima koji slijede biti još dosta izazova.

"Slijedi nam finalni tekst nagodbe, registracija pred Trgovačkim sudom, a posebno bih istaknuo fokus na operativno poslovanje, na restrukturiranje Agrokora te da budući vlasnici demonstriraju da su sposobni upravljati Agrokorom, kako bi on zapošljavao isto ili više ljudi, kreirao nove vrijednosti kroz svoje operativne kompanije. Bit će to sigurno izazov, uvjeren sam da imamo tu kvalitetu i da će svi uključeni sudionici, kreditori i budući vlasnici potvrditi da Agrokor može generirati još veću dodatnu vrijednost", zaključio je.
 




Pisane vijesti | Govori i izjave | Ekonomija | Andrej Plenković