Održana sedma sjednica Posebnog stručnog povjerenstva

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, održana je 7. sjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti.

Na sjednici je raspravljen Prijedlog Akcijskog plana provedbe Strategije obrazovanja, znanosti tehnologije (prvo tromjesečje 2018. – prvo tromjesečje 2020.), Izvješće o aktivnostima vezanima uz Eksperimentalni program „Škola za život“ te o statusu kurikularnih dokumenata, kao i Izvješće o aktivnostima Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme.

U izjavi za medije, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da je Akcijski plan dorađen temeljem primjedbi i komentara iz javne rasprave te će biti upućen u daljnju proceduru.

To podrazumijeva, pojasnila je ministrica, da će ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputiti Odboru za znanost i obrazovanje Hrvatskoga sabora, nakon čega ide na sjednicu Vlade.

Naglasila je da je Akcijski plan dobio podršku svih članova Posebnog stručnog povjerenstva. 

Što se tiče Eksperimentalnog programa „Škola za život“, ministrica Divjak je kazala da je bilo riječi o odabiru škola, edukaciji nastavnika koja je u tijeku, kao i o eksperimentalnim udžbenicima.

"Prikupili smo interes 11 nakladnika za gotovo 150 kompleta eksperimentalnih udžbenika koji imaju vrlo značajnu digitalnu komponentu", rekla je ministrica.

Razgovaralo se i o načinu na koji će se Eksperimentalni program pratiti i evaluirati te kako će rezultati eksperimentalne primjene utjecati na frontalno uvođenje kurikularne reforme od školske godine 2019./2020.

Bilo je riječi i o aktivnostima Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme.

Ministrica je Posebno stručno povjerenstvo izvijestila i o Prijedlogu  zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kojeg je Vlada s današnje sjednice uputila Hrvatskom saboru.

Dodala je da su na Vladi potvrđeni i granski kolektivni ugovori za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, istaknuvši da su zadržana materijalna prava za učitelje i nastavnike.
 


Foto: Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković