Čestitka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u povodu Dana antifašističke borbe

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana antifašističke borbe u kojoj stoji:

 

"U ime Vlade i svoje osobno, svima čestitam Dan antifašističke borbe, kojim obilježavamo oružani otpor Hrvatske nacističkom pokretu u Europi za vrijeme Drugog svjetskog rata i pobjedu Saveznika nad Hitlerom.

 

Antifašizam, kao civilizacijsko opredjeljenje suvremene Europe s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti u razvoju demokracije, utkan je u temelje hrvatske državnosti.

 

Pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu pridonijeli su i brojni hrvatski antifašisti kojima na današnji dan odajemo počast te se sa zahvalnošću prisjećamo svih ljudi koji su svoje živote dali u borbi za slobodu.

 

S preko 230 tisuća boraca, Hrvatska se danas može ponositi time što je tada imala jedan od najznačajnijih pokreta otpora u tadašnjoj okupiranoj Europi, a prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, jedan je od simbola hrvatskog doprinosa tom otporu nacizmu i fašizmu.

 

Hrvatska, danas kao moderna i demokratska država, sazdana je na odbacivanju svakog oblika netolerancije, ekstremizma i diskriminacije, a Vlada se svakodnevno i aktivno zalaže za očuvanje univerzalnih vrednota slobode i mira, vladavine prava i zaštite ljudskih prava koji su među temeljnim ustavnim vrijednostima suvremene Hrvatske."

Pisane vijesti | Andrej Plenković