Prijateljski i partnerski odnosi Hrvatske i Luksemburga

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u radnom posjetu Velikom Vojvodstvu Luksemburga i Sudu Europske unije. Uz predsjednika Vlade bila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Predsjednik Vlade sastao se s predsjednikom luksemburške Vlade Xavierom Bettelom. Riječ je o prvom bilateralnom susretu dvojice premijera.

Razgovarali su o političkim i gospodarskim odnosima dviju zemalja te o jačanju suradnje u okviru Europske unije. Bilo je riječi i o temama koje su na dnevnom redu nadolazećeg Europskoga vijeća, koje se održava u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Luksemburški premijer Xavier Bettel istaknuo je partnerske i prijateljske odnose Hrvatske i Luksemburga.  

Predsjednik Vlade Andrej Plenković također je naglasio kvalitetne odnose dviju zemlja, kazavši da je Luksemburg uvijek podržavao Hrvatsku, osobito na njenom putu u Europsku uniju i NATO.

Spomenuo je da je prošle godine 10 tisuća Luksemburžana posjetilo Hrvatsku, ocijenivši turističku suradnju dviju zemalja jako dobrom.

Istaknuto je i da je Luksemburg  jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku u proteklih 25 godina.

Posjet Sudu Europske unije

Tijekom boravka u Luksemburgu, predsjednik Vlade sastao se i s predsjednikom Suda Europske unije Koenom Lenaertsom. Tom prigodom posjetio je i hrvatske djelatnike Suda Europske unije.



Pisane vijesti | Andrej Plenković