BDP: Rast gospodarstva u drugom tromjesečju ubrzao na 2,9 posto

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju ove godine za 2,9 posto na godišnjoj razini, brže nego u prethodnom kvartalu i brže u odnosu na prosjek EU-a, zahvaljujući nastavku rastu izvoza, osobne potrošnje i investicija.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je već 16. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,5 posto na godišnjoj razini.

Najveći doprinos rast izvoza roba i usluga

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u drugom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga.

Izvoz roba porastao je u tom kvartalu za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom je izvoz roba porastao za 7,1, a usluga za 4,3 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 4,7 posto, pri čemu je uvoz roba ojačao za 2,9, a usluga za 13,9 posto.

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan. Potrošnja kućanstva porasla je po stopi od 3,6 posto na godišnjoj razini, nešto sporije u odnosu na prvi kvartal, kada je skočila 3,9 posto. Doprinos potrošnje kućanstava ukupnom rastu gospodarstva iznosio je 2,0 postotna boda.

Ponešto je usporio i rast državne potrošnje, na 2,5 posto na godišnjoj razini, dok je u prethodnom kvartalu rast iznosio 2,8 posto.

Investicije porasle 14 kvartala zaredom

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u drugom tromjesečju 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je za 0,5 postotnih bodova sporiji rast nego u prvom kvartalu ove godine.

Rast iznad prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u drugom tromjesečju ojačao za 1,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na drugo tromjesečje 2017. realno porastao za 2,8 posto. Rast Hrvatske u odnosu na prosječnu stopu rasta EU 28 ponovo je, nakon dva tromjesečja, snažniji od prosječnog rasta EU.

Izvor: Hina/DZS
 
 

Pisane vijesti