Istok Hrvatske, Slavonija i Osijek imaju budućnost razvoja i istraživanja

Predsjednik Vlade sudjelovao je danas na svečanom otvorenju Ureda razvojno-istraživačkog centra Ericssona Nikole Tesle u Osijeku.

U svom uvodnom govoru premijer je rekao da danas gledamo realizaciju projekta dogovorenog prije šest mjeseci, dodavši da će se ovaj centar baviti 5G - najmodernijim, najsuvremenijim načinima komuniciranjima i onime što će otvarati radna mjesta u budućnosti.
 
"Najvažnije je da spajate nekoliko ključnih poruka: prva je poruka budućnosti. Kompanija ste koja se najviše bavi digitalnom sferom i omogućujete da moderne komunikacijske i informacijske tehnologije dopiru do svakog, ne samo našeg građanina, nego, budući da ste globalna kompanija – stanovnika svijeta", rekao je Plenković.
 
Druga poruka koju je istaknuo predsjednik Vlade jest činjenica da se centar otvara u Slavoniji gdje smo vidjeli teške posljedice koje su ostavile vremena agresije i razaranja. "Takva analiza stanja nametnula je Vladi, ali i svima nama, da je sada taj trenutak da stvorimo okvir i poluge kako pomoći Slavoniji", kazao je premijer, dodavši da je zato pripremljen Projekt Slavonija, Baranja i Srijem za pet slavonskih županija.
 
Realizirano 42% sredstava ugovorenih za Slavoniju
 
"Ovo je jedan veliki napredak. Milijardu i 100 milijuna kuna je od sastanka u Vinkovcima prije dva mjeseca do danas ugovoreno dodatno za Slavoniju. Od ukupno 19 milijardi kuna na raspolaganju u ovoj financijskoj perspektivi, sada smo skoro došli do 8 milijardi ugovorenih sredstava (42%) i realizacija tih projekata dignut će Slavoniju", nastavio je predsjednik Vlade.
 
"Nema kraja u Slavoniji koji ne dobiva svoju potporu", kazao je Plenković te istaknuo da se kroz taj fond na neki način vrednuje ono što se radi na lokalnoj i županijskoj razini te na državnoj razini s europskim sredstvima.
 
Istok Hrvatske ima budućnost
 
"Činjenica da vi kao privatna kompanija koja je mogla odabrati bilo koji dio Hrvatske da otvori ovaj razvojno-istraživački centar, odabirete Osijek, šaljete poruku potpore sveučilištu, fakultetu, gradu i općoj klimi ovdje u Osijeku, da Slavonija i istok Hrvatske imaju budućnost i razvoja i istraživanja", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Vlada dodatno olakšava ulagačku poziciju privatnih kompanija
 
Zahvaljujući kompaniji Ericsson Nikola Tesla na realizaciji projekta, premijer je naglasio što sve Vlada čini kako bi dodatno olakšala ulagačku poziciju. "Moram prije svega zahvaliti Ministarstvu gospodarstva na donošenju vrlo konkurentnog zakona o poticanju investicija, kao i Zakona o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte koji se idealno uklapa u ovo što vi ovdje radite", pojasnio je premijer, dodavši da su poduzetnicima na raspolaganju i druga sredstva.
 
"Kombinirajući dobar zakonski okvir, strategiju inovacija, prije svega, poticanje vas koji donosite kvalitetu, odličnu bazu mladih ljudi te angažiranju grada, županije i drugih gospodarskih aktera, stvaramo dobre, povoljne preduvjete za razvoj Slavonije", zaključio je predsjednik Vlade.
 
Čestitavši kompaniji na uspješnoj realizaciji dogovora, predsjednik Vlade zaželio je da se Ericsson u Osijeku razvije jednako brzo poput splitskog.



Foto: Ericsson Nikola Tesla

Pisane vijesti | Andrej Plenković