Na jednom mjestu u bolnici županijska i gradska hitna te objedinjeni hitni prijam

Ministar zdravstva Milan Kujundžić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima dodatno je pojasnio paket zakona iz resora zdravstva koje je danas Vlada uputila Hrvatskom saboru.

Vrijednost  Zakona o zdravstvenoj zaštiti je, istaknuo je ministar Kujundžić, da će se integrirati objedinjeni bolnički hitni prijam, županijsku odnosno gradsku hitnu pomoć i liječnike u domovima zdravlja te koncesionare.

"Na jednom će mjestu, vrata do vrata, biti ordinacija hitne županijske, odnosno gradske, i objedinjeni hitni prijam. Kada pacijent dolazi ide prvo u županijsku, odnosno gradsku hitnu, onda ga se po indikaciji prebacuje u bolničku - ako je sumnja na neku ozbiljnu bolest. Imat ćemo bolju iskorištenost cijele hitne. S druge strane, pet ili sedam liječničkih timova moći će izaći na teren, a pritom hitna neće biti ugrožena", istaknuo je.

Bolja organizacija hitne službe

Pojasnio je kako će to izgledati u praksi.

"Primjerice, u Pazinu će u tri sata ujutro biti liječnik, dakle Tim 1, koji će onda indicirati da pacijenta treba Tim 2, ili sanitetski prijevoz, voziti prema Puli, odnosno Rijeci, ovisno o težini i vrsti bolesti. A obratno, primjerice u Puli, u bolnici će vrata do vrata dežurati i bolnička i županijska hitna pomoć. Kako se ne bi duplirali i ne bi bili opterećeni", kazao je.

Istaknuo je kako je Zakon o zdravstvenoj zaštiti osnovni, najširi i najvažniji zakon kada je riječ o zdravstvu. "Zakonom, koji je danas prošao na Vladi, uredili smo brojne stvari koje do sada nisu bile uređene", rekao je.

I sada se oko 97 posto hitnih intervencija obavlja u bolničkoj hitnoj, a na ovaj će se način bolje iskoristiti  cijela hitna.

"S druge strane, pet ili sedam liječničkih timova moći će izaći na teren, a pritom hitna neće biti ugrožena", naglasio je.

Više neće biti problema s dežurstvima

Zakonom je uređeno da svi koji su u sustavu zdravstva - a imaju ugovor s HZZO-om - moraju dežurati radi kvalitetnije zdravstvene skrbi diljem Hrvatske. "Više neće biti problema da nema tko dežurati", kazao je.

"Neurolozi, primjerice, neće dežurati na dva mjesta već će biti samo u jednoj bolnici. Jednostavnije je da neurolog putuje iz Vukovara u Vinkovce, ili obratno, nego pacijent. Zadržat će se dnevna bolnica, odnosno ostat će djelatnost. Složeni postupci ležanja, operacije, skupa oprema i skupi zahvati  bit će samo na jednom od ta dva mjesta", pojasnio je.

Vezano za funkcionalno povezivanje bolnica, ministar Kujundžić kazao je da je već povezano 12 bolnica u Hrvatskoj.

Naglasio je da Zakon u centralno mjesto primarne zdravstvene zaštite stavlja domove zdravlja, ne samo u organizaciji obiteljske, opće medicine ili hitne medicine, pedijatrije i ginekologije, nego otvara mogućnost da se u domovima zdravlja mogu organizirati sve specijalističke službe.

Istaknuo je da će 25 posto ordinacija i dalje ostati pri domovima zdravlja.

Mogućnost nižih cijena lijekova

U vezi Zakona o lijekovima, ministar  Kujundžić je najavio da će cijene lijekova utvrđivati Agencija za lijekove i medicinske proizvode, čime će se HZZO-u omogućiti da pri sklapanju ugovora s veledrogerijama dodatno ispregovara manje cijene lijekova.
 

Pisane vijesti | Milan Kujundžić