Hrvatski otočni proizvodi važan su dio turističke ponude

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je večeras na svečanosti dodjele oznake ''Hrvatski otočni proizvod'' koja se održala u Galeriji Arsenal u Hvaru.

Obraćajući se okupljenima, izrazio je zadovoljstvo što je održavanjem sjednice Vlade u Hvaru, današnji dan na najbolji način uklopljen u proslavu 150 godina hvarskog turizma, dodavši kako je time Vlada dala veliki doprinos onome što je Hvar desetljećima činio za hrvatski turizam.
 
Premijer je naglasio da je posebno ponosan što se baš u vrijeme ove Vlade, nakon više od dvadeset godina, privodi kraju obnova zgrade Arsenala i Hvarskoga kazališta.
 
''To je naša baština, to je naša povijest, naš identitet, naša kultura i uvjeren sam da će svi Hvarani i Hvaranke, ali i svi koji dođu ovdje u budućnosti, biti oduševljeni onime što Hvar ima za pokazati.''
 
Istaknuo je da je hrvatskoj Vladi važan razvoj otoka te je zato napravljena nova zakonska regulativa i ažurirano sve ono što je reguliralo razvoj otoka proteklih 20 godina. Usvojene su najbolje europske prakse i radi se na jednakosti svih hrvatskih otoka, i onih udaljenijih od obale, i onih manjih i manje napučenih, koji nemaju jednake uvjete kao veći i bolje povezani otoci, gospodarski i turistički snažniji.
 
''Koncept 'pametnih otoka' koji je danas izrazito popularan i razvijen u Europskoj uniji, uklopili smo u odredbe novoga zakona. Siguran sam da će i Uprava za otoke, koja je ponovno osnovana u mandatu naše Vlade, pomoći svima vama da razvoj hrvatskih otoka bude brži i dinamičniji'', rekao je Plenković naglasivši da čak 20 posto prihoda hrvatskog turizma dolazi sa otoka gdje se turisti u prosjeku zadržavaju dva dana dulje nego na destinacijama na kopnu.
 
Podsjetio je i na ogroman doprinos koji hrvatsko gospodarstvo ima od otoka i turizma.
 
''Brojevi o kojima smo danas govorili – 12 milijardi eura prihoda, milijarda eura investicija, 19,5 milijuna turista, 106 milijuna noćenja – šalju nam poruku veće kvalitete, bolje usluge, velike privlačnosti Hrvatske za europske goste, za naše susjede, ali i za sve udaljenije države i destinacije.''
 
Na kraju svog obraćanja, predsjednik Vlade je istaknuo da će ova manifestacija i dalje uživati snažnu potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i cijele Vlade s obzirom na to da hrvatski otočni proizvodi čine važan dio naše turističke ponude.
 
''Veseli me da smo u Hvaru u ova tri dana objedinili sve ono što je važno za budućnost hrvatskih otoka'', zaključio je premijer Plenković.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković