Horvat: Državni inspektorat je reformska mjera koja će smanjiti represiju na poduzetnike i broj nadzora

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima da Vlada objedinjavanjem državnog inspektorata želi smanjiti represiju prema poduzetnicima.

Vlada je, naime, na današnjoj sjednici u saborsku proceduru uputila Konačni prijedlog Zakona o Državnom inspektoratu, kojim je predviđeno objedinjavanje poslova iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstva.

"Vlada želi ovom reformskom mjerom smanjiti inspekcijski pritisak odnosno represiju spram hrvatskih poduzetnika i boljom koordinacijom doći do manjeg broja inspekcijskih nadzora", naglasio je Horvat.

Ključnim je istaknuo uvođenje nove represivne metodologije koja će biti daleko manja.

"Omogućit ćemo inspektorima u samom trenutku provedbe inspekcijskog nadzora da za one nedostatke koje uoče, a mogu se ukloniti ili riješiti u samom trajanju inspekcijskog nadzora, ne izdaju nikakva upravna rješenja, odnosno ne pokreću prekršajni postupak. Ako se ustanovi za dio takvih prekršaja da neće moći biti otklonjeni u samom procesu provođenja inspekcijskog nadzora, izdavat će se rješenja. Ali, budu li ti nedostaci otklonjeni do trenutka izdavanja rješenja ili do njegove pravomoćnosti, smatrat će se da je problem riješen", pojasnio je.

Učinkovitije inspekcije, ujednačavanje postupanja

Kazao je da će obavljanje inspekcijskih poslova unutar jedinstvenog tijela dovesti do odgovarajuće koordinacije, učinkovitijeg obavljanja inspekcijskih poslova te, posljedično, do manjeg broja nadzora te ujednačavanja postupanja inspekcija.

Govoreći o unutrašnjem ustroju Državnog inspektorata, Horvat je rekao da će biti formiran središnji ured inspektorata sa sjedištem u Zagrebu, a uredbom o unutarnjem ustroju definirat će se i pet do šest područnih ureda te određeni broj ispostava.

Na upit hoće li se inspekcije najavljivati poduzetnicima, Horvat je odgovorio da za određeni broj i karakter inspekcijski nadzora hoće, a za određeni ne.

"Onoga trenutka kada netko tko će pripremati inspekcijski nadzor donese odluku da bi se prethodnom najavom mogli neki elementi inspekcijskih nadzora anulirati ili eliminirati, takvih najava neće biti, a kada su to redovne inspekcije i nadzori inspektorima će biti dana mogućnost da svoj dolazak najave", rekao je.

Odgovarajući na upit tko će biti na čelu inspektorata, Horvat je rekao da Vlada u ovom trenutku nema još definirani stav o tome tko će voditi Državni inspektorat.

Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti