Potpisivanjem Sporazuma o suradnji šaljemo snažnu poruku nulte tolerancije prema nasilju

Ususret obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas je u Banskim dvorima, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpisan Sporazum o suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Sporazum su potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

U prigodnom obraćanju nazočnima, predsjednik Vlade je današnje potpisivanje Sporazuma ocijenio kao snažnu poruku nulte tolerancije prema nasilju.

"Temeljno pravo svakog pojedinca je pravo na život bez nasilja. Stoga je upravo u središtu politike naše Vlade stvaranje tolerantnijeg i pravednijeg društva kao zalog za bolju budućnost nas i naših mladih", naglasio je premjer.
 
Podsjetio je da se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda iz 1999. obilježava u znak sjećanja i poštovanja prema tri sestre Mirabel, koje su 1960. u Dominikanskoj Republici smaknute zbog zalaganja za demokraciju i pravdu.
 
"Obilježavanjem ovog dana poručujemo da je nasilje kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca, ali najčešće žena i djevojčica te se obavezujemo sustavno i predano raditi na smanjenu nasilja u našem društvu kroz sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju", poručio je.
 
Predsjednik Vlade podsjetio je da je u proteklih pet godina 91 žena ubijena u Hrvatskoj, što čini čak 47 posto svih ubojstava, dodavši da su u 70 posto tih ubojstava počinitelji ženama bliske osobe, a u više od polovice slučajeva to su njihovi intimni partneri.
 
Poručio je da žrtvi nasilja treba omogućiti prijavljivanje nasilnika, dodavši da to često nije nimalo lako.
 
Osim sustavne podrške žrtvama i njihovim obiteljima, naglasio je predsjednik Vlade, značajno je jačanje kompetencija stručnjaka, razvijenost institucija i udruga te njihova dostupnost u svim lokalnim sredinama.

Podsjetio je da je izmjenama Kaznenog zakona od 30. svibnja 2015. ponovno uvedeno kazneno djelo nasilja u obitelji, koje obuhvaća teže oblike nasilništva u obiteljskom okruženju.

Kontinuirano smanjenje broja prekršaja
 
Naveo je da u posljednjih pet godina Hrvatska bilježi kontinuirano smanjenje broja prekršaja
 
"Navedeni trend nastavlja se i u ovoj godine kada je u prvih deset mjeseci prekršajno prijavljeno ukupno 8528 počinitelja što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje od 11 posto", kazao je, dodajući da bez obzira na trend smanjenja prekršaja jedna žena je zlostavljana svakih sat vremena.
 
Premijer smatra važnim da žrtva zna gdje i kako može ostvariti pomoć.
 
"Ta pomoć mora biti pristupačna, sveobuhvatna, nedvosmislena i standardizirana kako bi omogućila novi početak žrtvama nasilja", dodao je.
 
Solidan zakonodavni okvir za sprječavanje nasilja u obitelji
 
Predsjednik Vlade smatra da Hrvatska ima solidan zakonodavni okvir za sprječavanje nasilja u obitelji.
 
Osim Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koja je ratificirana u travnju 2018. godine, Vlada je donijela i Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2017. do 2022. a primjenjuju se i brojni drugi zakoni  kao Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Kazneni zakon, Zakon o kaznenom postupku, Zakon o suzbijanju diskriminacije, Zakon o ravnopravnosti spolova i dr.
 
"Cilj naše Vlade je poboljšati koordinaciju i sinergiju svih uključenih institucija i osigurati sustavnu suradnju na svim razinama, državnoj i lokalnoj, kako bi rezultati na sprječavanju nasilja i zaštiti žrtve bili još učinkovitiji i standardizirani", poručio je premijer.
 
Upravo takav ujednačen pristup, dodao je, važan je jer ne rješava slučaj do slučaja nego garantira određeni nivo zaštite i postupanja u svrhu osnaživanja žrtve da prijavi počinitelja nasilja i okrene novu stranicu u svom životu.
 
Važnim je ocijenio što će pored nadležnih ministarstava, članovi Nacionalnog tima biti i Glavni državni odvjetnik te predstavnici Vrhovnog i Visokog prekršajnog suda Hrvatske.
 
Predsjednik Vlade naglasio je da je fenomen nasilja nad ženama i nasilja u obitelji ozbiljan problem u našem društvu i provedba zakona i Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji predstavlja europski standard borbe s ovim fenomenom.
 
"Očekujem dodatne zajedničke napore, kako bi žrtve nasilja hrabro i odlučno mogle okrenuti novu stranicu u svom životu uz pomoć državnih institucija", poručio je predsjednik Vlade.
 
Osigurati pravovremenu i učinkovitu zaštitu žrtve nasilja

Ministrica Murganić naglasila je odgovornost države u stvaranju djelotvornog zakonskog okvira, dodajući da su prilikom izrade novih zakonskih prijedloga uvažene preporuke međunarodnih institucija te niz europskih direktiva kojima se osigurava snažnija zaštita država nasilja, uklanjanje svih oblika diskriminacije žena u svim područjima života, puno ostvarenje ljudskih prava i temeljnih sloboda osoba s invaliditetom te pokazala trajnu namjeru poduzimanja mjera usmjerenih promicanju rodne ravnopravnosti i suzbijanja svih oblika diskriminacije i nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji. 

Napominjući da, uz unaprjeđenje zakonodavnog okvira, treba istaknuti i namjeru jačanja strateškog okvira s ciljem zaštite žrtava nasilja.

"Na tragu navedenog, ističem Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji, za razdoblje od 2017. do 2022. godine kojom su predložene mjere iz područja prevencije, zakonodavnog okvira, potpore žrtvama nasilja, psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji, unaprjeđenja međuresorne suradnje, izobrazbe stručnjaka koji rade u području zaštite od nasilja u obitelji te senzibilizacije javnosti za problematiku nasilja u obitelji", kazala je ministrica.

Dodala je da se svaka mjera Nacionalne strategije temelji na jednom ili više članaka Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji što čini njezinu dodatnu vrijednost.

Najavila je da  Ministarstvo, u suradnji s drugim nadležnim tijelima, izrađuje novi Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, koji će biti usklađen s novim zakonskim propisima, a razrađuje postupanja policije, pravosuđa, zdravstvenih i obrazovnih ustanova te ustanova socijalne skrbi u slučajevima nasilja u obitelji.

Izrađena je i revidirana verzija Priručnika sa smjernicama za medijsko izvještavanje o nasilju u obitelji koji je dostupan na mrežnim stranicama Ministarstva, a tiskano je i treće izdanje brošure „Možemo zajedno“ kojoj je cilj na jednom mjestu predstaviti smjernice u radu svih sustava zaduženih za pružanje pomoći svim žrtvama nasilja, posebno djeci.

Svrha Sporazuma koji se danas, u povodu  Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama potpisuje,  je međuresorna suradnja u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, uspostava novog Nacionalnog i novih županijskih timova za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te unaprjeđenje rada nadležnih državnih tijela.

"Što se tiče predstavnika/ca organizacija civilnog društva, zbog osiguranja transparentnosti u izboru, natječaj će provesti Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske te izabrane osobe predložiti za članove Nacionalnoga tima", poručila je ministrica.

Ministrica Murganić vjeruje da će Nacionalni tim u suradnji sa županijskim timovima, nadležnim tijelima državne uprave i organizacijama civilnog društva pridonijeti provedbi odredaba Istambulske konvencije i mjera Nacionalne strategije kao i osigurati pravovremeno i učinkovito postupanje i zaštitu prava žrtava nasilja.

Nazočnima su se kratko obratili ministri koji su potpisnici Sporazuma te glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa i predsjednica Visokog prekršajnog suda Karmen Novak Hrgović, ističući zadovoljstvo danas potpisanim Sporazumom o suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

 

Pisane vijesti