Pejčinović Burić: Summit Srednjoeuropske inicijative u Zagrebu vrhunac je naših diplomatskih napora ove godine


Uoči sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative (SEI) koji se održava u Zagrebu 3. I 4. prosinca, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić bila je gošća središnjeg Dnevnika HRT-a.

Sigurnost i gospodarstvo u fokusu
Pojasnila je da je SEI osnovana prije tridesetak godina s ciljem da pomogne zemljama ovog prostora u pristupanju Europskoj uniji. „U međuvremenu je od 18 članica SEI deset zemalja postalo članicama Europske unije, dok je pet na putu pristupanja. Očigledno je SEI je donijela rezultate za ono što je bio njezin osnovni cilj“, zaključila je.
Istaknula je da će summit SEI u Zagrebu biti  vrhunac naših diplomatskih napora ove godine. „Na ovaj summit,  koji je naš najveći diplomatski događaj u ovoj godini, odazvalo se šest premijera i dosta visoka razina, općenito odaziva naših kolega iz Srednjoeuropske inicijative. Rekla bih da je ovo najbolji rezultat SEI-ja od proslave njezine 25-godišnjice prije nekoliko godina.“
Napomenula je da je općenita ovogodišnja tema sigurnost i gospodarstvo, odnosno, kako kroz jačanje sigurnosti i gospodarstva doći do boljitka za sve zemlje.
„Skup se održava u dva dijela, jedan je Poslovni forum koji počinje u utorak ujutro, dok sama SEI započinje večerom u ponedjeljak navečer i traje cijelo jutro nakon Poslovnog foruma“. Naglasila je da je Poslovni forum uvela Hrvatska tijekom svog prvog predsjedanja Srednjoeuropskom inicijativom, prije dvadeset godina, te da je ta praksa ostala.
„Gospodarstvo i sigurnost smo stavili u  fokus ovogodišnjeg skupa, ali razgovarat će se i o drugim temama, zanimljivim za one zemlje koje su na europskome putu“.
Šest premijera na summitu, najbolji rezultat SEI od njezine 25-godišnjice
Potpredsjednica Vlade Pejčinović Burić izrazila je iznimno zadovoljstvo što će skup imati, uz premijera Plenkovića još šest premijera. „Bit će dva radna posjeta: Albanija i Mađarska imat će prave radne posjete. Naravno, premijer će se susresti s nekoliko premijera i zamjenika premijera, i to će biti prilika za razgovore o bilateralnim odnosima i njihovom razvoju“, kazala je, dodajući:
„Ako su Rumunjska i Bugarska u pitanju, bit će razgovora o njihovom predsjedanju Vijećem Europske unije. Bugarska je završila, a Rumunjska, s kojom smo u Triju, upravo se  priprema za predsjedanje. Što se tiče drugih država, to će biti pitanja naših odnosa. S Albanijom će se potpisati jedna izjava o strateškom partnerstvu, tako da će biti govora o sadržaju toga dokumenta“.
Odlični odnosi s Mađarskom
Na upit o dolasku mađarskog premijera Orbana, potpredsjednica je istaknula da se radi o važnom događaju  jer je zadnji puta susret na toj razini bio 2011. „Vjerujemo da s Mađarskom, našom susjednom zemljom s kojom imamo zaista odlične odnose, osobito kad se radi o manjinama, imamo suradnju s kojom se možemo pohvaliti. U europskim okvirima surađujemo dobro i na području kulture, kao i kad je u pitanju implementacija Schengena. Postoji niz susreta, parlamentarna suradnja je odlična, vjerujemo da je vrijeme za razgovore i na visokoj razini.
Upitana očekuje li pomake u odnosima Hrvatske i Mađarske, potpredsjednica Vlade kazala je da su se pomaci već pokazali. „Mi smo iznimno sretni da je Mađarska dignula blokadu za OECD; mislimo da je to važan korak i pokazatelj dobre volje i vjerujemo da ima prostora za razvoj bilateralnih odnosa u mnogim područjima.  Puno radimo u gospodarstvu, Mađarska je veliki vanjskotrgovinski partner,  imamo suradnju u nizu područja; imamo i neka otvorena pitanja, ali naravno, bit će prilika za razgovor i o tim pitanjima kad se sastanu premijeri Plenković i Orban“, kazala je.
Pripreme za hrvatsko predsjedanje
Na pitanje o pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, odgovorila je da pripreme idu dobro. „Mi smo jedna od zemalja koje su u najkraćem roku od ulaska u članstvo došle do predsjedanja. Tu je niz logističkih stvari koje treba pripremiti, jer je to zaista jedan od najvećih događaja koje će Hrvatska imati, ali radimo iznimno i na sadržajnim aspektima, pripremamo državne i javne službenike. Počeo je niz treninga i usavršavanja u različitim aspektima važnim za predsjedanje; upravo smo završili tzv. Program Trija - Trio počinje s Rumunjskom, nastavlja se s Finskom, na kraju dolazi Hrvatska. Kao što je poznato, postoje i nacionalni prioriteti koje ćemo mi imati dogodine u ovo doba, ali ususret tome dolazi i ovaj program Trija koji smo nedavno završili“, pojasnila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić.

Izvor: HRT

Vijesti iz medija