Pozitivno političko naslijeđe dr. Franje Tuđmana temelj je moderne Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, zajedno s nizom ministara, sudjelovao je danas na otkrivanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na križanju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice.

Govor predsjednika Vlade donosimo u cijelosti:
 
"Poštovana predsjednice Republike Hrvatske,
Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora,
Poštovana zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba,
Uzoriti kardinale,
Poštovana obitelji Tuđman,
Dragi hrvatski branitelji,
Poštovani uzvanici,
Dame i gospodo,

Drago mi je što vas mogu pozdraviti na obilježavanju 19. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana i to u prigodi otkrivanja spomenika njemu ovdje, u središtu Zagreba.
 
Kao prvi hrvatski predsjednik, pod čijem je vodstvom ostvarena višestoljetna težnja o slobodnoj, demokratskoj, neovisnoj i međunarodno priznatoj Hrvatskoj, dr. Franjo Tuđman je svojim javnim i političkim djelovanjem zaslužio i ovakav oblik počasti u glavnom gradu Hrvatske.
 
Političko umijeće prvog hrvatskog predsjednika, idejna i intelektualna širina temeljena na dugogodišnjem povijesnom izučavanju, osobno i obiteljsko iskustvo odlučujuće su pridonijeli ostvarenju naših strateških nacionalnih interesa u iznimno zahtjevnim okolnostima.
 
Pod vizionarskim vodstvom dr. Tuđmana Hrvatska je ostvarila svoje najveće uspjehe
 
Bio je politički lider koji je uspio precizno prepoznati znakove vremena, uspješno utjecati na ključna zbivanja, ujediniti hrvatski narod oko ostvarenja ključnih državnih zadaća.
 
Svojom okupljajućom, pomirbenom i državničkom politikom postavio je temelje samostalne Hrvatske.

Pod njegovim vizionarskim vodstvom, zahvaljujući jedinstvu, požrtvovnosti i hrabrosti cijelog hrvatskog naroda, a osobito hrvatskih branitelja, Hrvatska je ostvarila svoje najveće uspjehe: uvođenje demokratskog višestranačkog sustava, neovisnost i međunarodno priznanje, obranu od agresije velikosrpskog Miloševićevog režima, oslobođenje zemlje vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja, kao i mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja, završetak sukoba u Bosni i Hercegovini te obnovu ratom razrušenih krajeva Hrvatske.
 
Ujedno, uspostavio je smjer i jasno opredjeljenje o pripadnosti europskom i transatlantskom civilizacijskom krugu i nužnosti integracije Hrvatske u zajednicu najrazvijenijih europskih država.
 
Svi ti uspjesi trajna su politička ostavština prvog hrvatskog predsjednika.

Nakon imenovanja Zračne luke Zagreb imenom prvog hrvatskog predsjednika, spomenik dr. Franji Tuđmanu na prostoru koji spaja stari i novi Zagreb, još je jedan pokazatelj sve jasnijeg razumijevanja povijesne uloge koju je prvi hrvatski predsjednik imao u prijelomnim trenutcima za našu naciju. 

Skulptura jednog od najvećih suvremenih hrvatskih kipara, mog Hvaranina Kuzme Kovačića kojem posebno zahvaljujem, a čiji je bogati umjetnički izričaj dojmljiv i simbolički će staviti figuru dr. Tuđmana u središte njegovog Zagreba, a time i Hrvatske, kamo i pripada.

Postignuća hrvatske države pod vodstvom predsjednika Tuđmana omogućile su nam slobodno izražavanje našeg nacionalnog i državnog identiteta.

Zbog toga je očuvanje tih vrijednosti posebno važno.

Tuđmanovo pozitivno političko naslijeđe temelj je moderne Hrvatske, koju moramo njegovati, nadograđivati i razvijati u značajno drukčijim društvenim i političkim okolnostima.

Danas imamo odgovornost prepoznati nove strateške prioritete i u njihovom ostvarenju voditi dijalog, tražiti zajednička rješenja, jačati hrvatske institucije i graditi međunarodni ugled zemlje.   

To dugujemo i svim hrvatskim braniteljima, ali i mladim generacijama rođenim u samostalnoj Hrvatskoj.

Stoga posebno danas zahvaljujem gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću, kojem želim i brz oporavak te svima koji su omogućili današnje otkrivanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku.

Hvala vam."




Pisane vijesti | Andrej Plenković