Pokazali smo ozbiljnost i odgovornost, Globalni kompakt rezultat je napora u pronalasku rješenja za migracijsku krizu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na početku današnje sjednice Vlade na aktualna zbivanja.

Početkom ovoga tjedna obilježena je 19. godišnjica smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a tom je prigodom otvoren i njegov spomenik u Zagrebu kipara Kuzme Kovačića.

„Time je još jednom odano priznanje njegovoj vizionarskoj državničkoj politici u prijelomnim trenucima za Hrvatsku, osamostaljenja i Domovinskoga rata, stvaranja demokratskih institucija i trasiranja našega puta prema Europi“, kazao je premijer Plenković. 

Partnerstvo Vlade i svih hrvatskih županija

Osvrnuo se potom na 5. sastanak  Vlade sa županima i predstavnicima gradova i općina, koji je održan u Rijeci, posebno zahvalivši ministrima Kuščeviću, Ćoriću, Mariću i ministrici Žalac na prezentacijama koje se tiču njihovih resora koje su predstavile Vladine politike i smjernice rada za nova zakonska rješenja i nove okvire razvojnoga sporazuma koji će pridonijeti realizaciji projekata i smanjivanju nejednakosti među županijama.

„Taj smo dijalog sada tako usustavili da je partnerstvo, otvorenost, sinergija i kvalitetno razumijevanje onoga što radi Vlada i onoga što je županijama potrebno podigli na sasvim novu razinu“, poručio je premijer.

Naglasio je da je više od 2 milijarde kuna s reformom Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave spušteno na lokalnu razinu, čime su dobili nove prihode koji omogućuju realizaciju projekata.

Cijeli paket zakona na kojem se radilo ove godine, Zakon o regionalnom razvoju, novi indeks razvijenosti, Zakon o potpomognutim područjima, Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, Zakon o brdsko planinskim područjima, Zakon o otocima, zaokružuje cjelovit pristup djelovanja prema regionalnoj razini, rekao je predsjednik Vlade.

Najavio je i novu mjeru, koja će omogućiti jedinicama ispod 5 tisuća ljudi izgradnju 151 vrtića diljem Hrvatske, što je i demografska mjera.

Izrazio je i posebno zadovoljstvo ispunjavanjem Vladinih obveza kada je riječ o Rijeci kao europskoj prijestolnici kulture 2020., naglasivši da je Vlada dosad ispunila preko 40 posto financijskih obveza za pripremu toga velikoga događaja.

Intenzivna suradnja s međunarodnim financijskim institucijama

Govoreći o gospodarskim temama, naglasio je da je zadnjih desetak dana bilo vrlo intenzivno u kontekstu sastanaka s međunarodnim financijskim institucijama.

Za vrijeme sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative u Zagrebu je boravio predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj Suma Chakrabarti, s kojim je predsjednik Vlade razgovarao o projektima koje ta banka sve više podupire u privatnom sektoru.

Također, Hrvatsku je posjetila i misija Međunarodnog monetarnog fonda, a njihova je zaključna izjava vrlo pozitivna, u pogledu rezultata u fiskalnoj konsolidaciji, gospodarskog rasta i načina kako se Vlada suočava s izazovima koji su pred njom.

Premijer Plenković krajem prošloga tjedna sastao se s potpredsjednikom Europske investicijske banke Dariom Scannapiecom, koja Hrvatsku podupire s više od 6,3 milijarde eura vrijednim projektima. Potpisan je i ugovor o novih 300 milijuna eura za sufinanciranje europskih projekata putem EIB-a,
što je druga tranša od ukupno 600 milijuna eura.

Izdvojio je i jučerašnji sastanak s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i Središnju Aziju Cyrilom Mullerom, koja, kazao je Hrvatsku prati i savjetuje u procesu strukturnih reformi.

Dodao je da je agencija Fitch zadržala kreditni rejting Hrvatske na BB+, s pozitivnim izgledima.

Vlada ozbiljna i odgovorna u svim pitanjima

Od ostalih je tema izdvojio sudjelovanje ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića na konferenciji u Marakešu o Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, kazavši da je ogromna većina članica UN-a bila tamo te da je dokument prihvaćen.

Ponovio je kako taj dokument regulira zakonite migracije, nije obvezujućeg karaktera i predstavlja napor cijele međunarodne zajednice u pronalaženju načina kako se baviti, na globalnoj razini, uređenim migracijama, poručivši da se samo tako može pronaći rješenje za krize koje su se dogodile nakon nekontroliranih izbjegličko-migracijskih valova.

„Naš je stav bio konzistentan, jasan, razuman i racionalan. Nismo, kao ni inače, podlegli pritiscima ili panici i histeriji koju su neke političke stranke i neki drugi nastojali plasirati u hrvatski javni prostor. Ponašamo se ozbiljno i odgovorno, kao što to radimo cijelo vrijeme sa svim mogućim temama.

Ovdje smo pokazali zrelost koja je nužna hrvatskom društvu s obzirom na zbivanja u Europi i globalno“, poručio je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti | Andrej Plenković