Dosad ugovoreno 8,5 mlrd. kuna, još je 10 mlrd. iz ove financijske perspektive EU na raspolaganju slavonskim županijama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je 7. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održanom danas u Pakracu.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem savjetodavno je tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“, kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. 

Do sada su sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici,Vinkovcima i Belom Manastiru.

Premijer Plenković je, otvarajući sjednicu, istaknuo da je od početka provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem ostvaren zavidan napredak i uspjeh u sinergiji korištenja nacionalnih i europskih sredstava, kao i motiviranju privatnog sektora za veća ulaganja. 

Dotaknuo se i povijesti Pakraca, podsjetivši da se u 13. stoljeću u ovom gradu nalazila prva kovnica novca, slavonskog banovca. "Na njemu se prvi put pojavio lik kune koji danas koristimo", dodao je.

Naglasio je golemu ulogu Pakraca u Domovinskom ratu. "Pakrac je bio razrušen u Domovinskom ratu, dao je jako puno za obranu domovine i zahvaljujem svim hrvatskim braniteljima ovdje iz Pakraca i Požeško-slavonske županije", kazao je.


Zdravstveni sustav i kontinentalni turizam

Premijer Plenković je izvijestio da je u ovoj financijskoj perspektivi od 18,5 milijardi kuna predviđenih za Slavoniju, ugovoreno 8,5 milijardi kuna. 

"Još je 10 milijardi kuna iz ove financijske perspektive je na raspolaganju za pet slavonskih županija. Na svima je nama da se ta sredstva ne samo ugovore, nego realiziraju i isplate", poručio je.

Plenković je rekao da je sjednica posebno posvećena dvjema temama - kapitalnim ulaganjima u zdravstveni sustav i razvoja kontinentalnog turizma. Podsjetio je da je na Danima hrvatskog turizma na Hvaru donesena odluka da se iduće godine oni održe u Slavoniji. 

"Naglasak je na kontinentalnom turizmu, jednom zajedničkom konceptu gdje će više slavonskih županija biti uključeno. S te strane šaljemo poruku ravnomjerne hrvatske ponude i što većeg naglaska na kontinentalnu Hrvatsku", rekao je.

Plenković je kazao da je realizacija razvojnog sporazuma u tijeku, neki su projekti realizirani, a slijedi realizacija i ostalih. 

U kontekstu gospodarskog snaženja Slavonije, podsjetio je na boravak u Zagrebu predstavnika Svjetske banke.

"U Zagrebu je bio drugi čovjek Svjetske banke koji je na sastanku u Vladi prvi želio govoriti o tome kako oni mogu pratiti i savjetovati hrvatsku Vladu i županije da se projekti realiziraju", izdvojio je.


Sinergija i partnerstvo

Istaknuo je da su, kada je riječ o partnerstvu sa županijama i gradovima, napravljeni iskoraci.

"Želimo da otvorenost, sinergija i partnerstvo budu vidljivi. Samo u prosincu smo imali sjednicu Vlade u Karlovcu, sastanak sa županima u Rijeci i sada imamo Savjet u Pakracu. To je dio naše politike i orijentacije da svi budu uključeni i sudjeluju u onome što radimo", kazao je.

U tom je kontekstu izdvojio i niz zakona, među kojima Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, Zakon o regionalnom razvoju, Zakon o potpomognutim područjima, Zakon o brdsko-planinskim područjima i Zakon o otocima. 

Napomenuo je da su svi resori posvećeni praćenju prioriteta jedinica lokalne i područne samouprave te da je prisutnost ministrica i ministara na terenu redovita i stalna.

"Tako će biti kontinuirano jer želimo da se Hrvatska u mandatu ove Vlade pokuša što bolje razviti, osobito oni krajevi kojima je naša podrška najvažnija", dodao je.


Efekti porezne reforme korisni i za pet slavonskih županija

Plenković je kazao da su efekti porezne reforme korisni i za ovaj dio Hrvatske te će u kombinaciji s mjerama koje se provode u demografskoj politici i jačanju gospodarstva omogućiti da što veći broj ljudi ostane u Hrvatskoj, napose u Slavoniji.

"Svjesni smo da je trend korištenja slobode kretanja ovdje najočitiji i najvidljiviji. To je strukturni problem s kojim se moramo nositi, stoga poduzimamo sve ove mjere", zaključio je.


I župan i gradonačelnica zadovoljni Projektom Slavonija

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević zahvalio je što se sastanak održava u Pakracu. "Ovo je već drugi sastanak Savjeta u Požeško-slavonskoj županiji. U protekle dvije godine osjeti se važnost ovakvog projekta", kazao je. 

Govoreći o industriji, zahvalio je predsjedniku Vlade i ministrima što je tvrtka "Orljava", koja zapošljava preko 300 radnika, potporom Vlade sanirana i danas je stabilna. 

"Slavonija ima mogućnosti da se turistički pozicionira. Vjerujemo da ćemo kroz ovaj model dobiti znatna sredstva kako bismo mogli biti poveznica poljoprivrede i drugih grana", dodao je.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević je u obraćanju kazala da je Pakrac jedini grad koji je iskoristio sva tri pretpristupna fonda Europske unije za izgradnju poduzetničke infrastrukture. 

"Zahvaljujući novom Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave prošle smo godine uspjeli proširiti Zonu male privrede za dodatnih 150 tisuća četvornih metara te uvesti dodatne programe poticanja poduzetništva koji imaju jedan od nama najdražih učinaka – poduzetnici su prepoznali da im to može pomoći u radu", rekla je, dodavši da je uveden i niz demografskih mjera. 

"Bolnica u Pakracu je uništena u Domovinskom ratu, danas smo dobili potvrdu da ćemo je uspjeti obnoviti i hvala vam na tome", rekla je.

Potpisani ugovori vrijedni 36 milijuna kuna
Nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem potpisani su ugovori u vrijednosti od 36 milijuna kuna te uručeni odluke i tabularna isprava Gradu Pakracu.
Ministar turizma Gari Cappelli potpisao je sa čelnicima jedinica lokalne samouprave ugovore za obnovu pakračkog kupališta, projekte Suhopoljski vremeplov, Muzej bećarca u Pleternici, interpretacijski centar Domovinskog rata Vodotoranj u Vukovaru, te za projekt "Ilok - vrata Hrvatske".
Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg uručio je ugovor o sanaciji odlagališta otpada Gajevci, a državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Dunja Magaš uručila je županu Osječko-baranjske županije Ivanu Anušiću niz ugovora za energetsku obnovu zgrada.


Foto: Kristijan Toplak, Virovitičko-podravska županija / Hina



Pisane vijesti | Andrej Plenković