Ministar Ćorić: Dio radnika sisačke rafinerije zadržat će posao, drugi dio će ući u program zbrinjavanja

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je danas sudjelovao na potpisivanju Sporazuma o zajedničkoj suradnji u području energetske obnove objekata, između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva graditeljstva i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, odgovorio je na novinarski upit da će u novom industrijskom centru u Sisku perspektivu ostanka u INA-i imati oko 800 radnika rafinerije te da će INA zbrinjavati radnike koji su blizu mirovine. 

Dio radnika zadržat će posao, drugi dio ući će u program zbrinjavanja

"Radnici u Sisku, njih oko 800, imat će perspektivu ostanka u INA-i, u jednom od  biznisa koji će se razvijati u okviru Siska".

"INA će ići i s programom zbrinjavanja onih radnika koji su blizu mirovine, tako da je ono na čemu smo inzistirali čitav niz mjeseci, prije svega zadržavanje zaposlenosti", naglasio je ministar, ističući da je rafinerijski biznis u INA-i, iz perspektive Vlade kao dioničara kompanije, vrlo bitan segment njezinoga poslovanja.

"Mi inzistiramo na INA-i kao vertikalno integriranoj kompaniji.  U tom kontekstu pozdravljamo ulaganje, odnosno nužnu modernizaciju rafinerije u Rijeci, u iznosu od 4 milijarde kuna", kazao je Ćorić, podsjećajući da nikada nije izjavio da Hrvatskoj trebaju obje rafinerije.

Dodao je da u ovom trenutku rafinerija u Sisku posluje na 35% svojih kapaciteta, a rafinerija u Rijeci na 75%. 

Snažna INA je prioritet Hrvatske

Ćorić smatra da je Hrvatskoj snažna INA prioritet, kao i da se poslovanje tvrtke mora maksimalno unaprijediti, što po njemu, prije svega, podrazumijeva razvoj rafinerijskog biznisa. Smatra da će upravo ulaganje u postrojenje 'delayed coker' na području Rijeke tome pridonijeti.

"To se čeka godinama, to je u planu poslovnih aktivnosti za 2019. godinu", istaknuo je. 

Na pitanje je li točno da će ostati tek stotinjak radnika u tom novom industrijskom centru nakon transformacije, ministar je odgovorio da će ostati oko 50 posto radnika koji se planiraju u novim djelatnostima, dakle oko 350 do 400 osoba.

"Dijelovi proizvodnje odnosno neke druge prateće aktivnosti ići će prema Sisku, odnosno povećat će se u Sisku", zaključio je. 

Izvor: HINA / Vlada

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić