Naša pozicija je jasna. Srbija će morati ispuniti sva mjerila. Bit ćemo striktni i fer

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na današnjoj konferenciji za medije odbacila je optužbe za veleizdaju i pogodovanje interesima Srbije koje joj je uputio politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Podsjetivši da su zastupnici Mosta optužili Vladu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova za veleizdaju, ocijenila je da je riječ o teškim i neprimjerenim riječima, osobito u kontekstu onoga što Vlada i Ministarstvo rade u kontekstu praćenja pregovora Europske unije sa Srbijom i u kontekstu razvoja dobrosusjedskih odnosa sa svim susjedima pa tako i Republikom Srbijom.

"Zbog širenja lažnih, neutemeljenih činjenica zastupnika Mosta i nekih drugih zastupnika u vezi praćenja pristupnih pregovora, takva retorika koja se nastavlja pokazuje da ovakva banalna tumačenja pokazuju potpuno nepoznavanje funkcioniranja institucija Republike Hrvatske, ali i institucija EU-a od strane predstavnika Mosta kojima to ne može služiti na čast jer su sudjelovali u radu dvije Vlade i kao takvi bi već sada trebali imati elementarna znanja o procesu pristupnih pregovora u članstvu u EU", kazala je.

Most je mogao blokirati poglavlje 23

Podsjetila je na osnivanje Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om u 2016.

"Povjerenstvo je osnovano odlukom tadašnje tehničke vlade 2016. godine, a samo Povjerenstvo je bilo zaduženo isključivo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Činjenica je tada Most bio na vlasti. Zašto ministar pravosuđa, zapravo najviše zadužen za praćenje provedbe poglavlja 23, tada nije blokirao zatvaranje tog poglavlja što je apsolutno mogao i imao pravo na to", istaknula je.

Potpredsjednica Vlade smatra da generalno svođenje ukupnih odnosa sa Srbijom na rad jednog povjerenstva je vrlo opasno i zlonamjerno simplificiranje stvarnog značaja otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije s naglaskom na njihovo rješavanje. 

Hrvatska pozorno prati obveze Srbije u pristupnom procesu
 
Poručila je da je Vlada svjesna otvorenih pitanja sa Srbijom i  njihove težine, ali i toga da se ta pitanja moraju rješavati kroz razne forume, upravo u interesu Republike Hrvatske.  
Pejčinović Burić naglasila je da Hrvatska pomno i sustavno prati proces ispunjavanja svih obaveza Republike Srbije, podsjetivši da su poglavlje 23 i 24 ključna za ukupni napredak Srbije u pristupnom procesu.

"Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova pomno i sustavno prate i obveze Republike Srbije kroz svoje redovne koordinacijske mehanizme i stalnu komunikaciju i suradnju nadležnih tijela Republike Hrvatske. U okviru toga Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zajedno s drugim nadležnim ministarstvima svaki puta kada je potrebno procjenjuje ispunjavanje kriterija za pristupanje i sukladno tome definira stavove Hrvatske i iste komunicira u relevantnim institucijama EU-a", kazala je.

Podsjetila je da Srbija u više od pet godina nije zatvorila niti jedno poglavlje, pojašnjavajući time složen proces pristupanja EU. 

"Za razliku od povjerenstva koje je bilo zaduženo isključivo za praćenje prijelaznih mjerila u poglavljima 23. i 24., mi vjerujemo da je važno praćenje ukupnog procesa. Vlada je u kontekstu naših ukupnih odnosa sa Srbijom aktivirala mehanizam koordinatora za rješavanje otvornih pitanja i otvorila ponovno rad međudržavnih komisija za otvorena pitanja. Jasno je koliko je to dugačak, velik posao i koliko je nerazumno od strane Mosta kad kažu da se neka pitanja moraju riješiti preko noći kroz ovaj mehanizam", kazala je Pejčinović Burić.

Istaknula je da će Hrvatska inzistirati na punom ispunjavanju svih obveza Republike Srbije i da o tome s nikim neće pregovarati.

"Naša pozicija je jasna, bit ćemo striktni i fer. Morat će se ispuniti sva mjerila", zaključila je potpredsjednica Vlade.

Izvor: Vlada / Hina
Foto: Hina

Pisane vijesti | Marija Pejčinović Burić