Za programe obnove i stambenog zbrinjavanja Vlade do sada utrošeno više od 17,5 milijardi kuna

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar na konferenciji za medije u Banskim dvorima dodatno je pojasnio Uredbu o kriterijima za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje, usvojenu na današnjoj sjednici Vlade.

Podsjetio je da je ukupna direktna ratna šteta počinjena ratnom agresijom u Domovinskom ratu iznosila 236,4 milijarde kuna, od čega je 15 posto cjelokupnog stambenoga fonda na području Hrvatske bilo uništeno.

Državni tajnik istaknuo je da je programima obnove i stambenog zbrinjavanja Vlade Republike Hrvatske do sada obnovljeno preko 156 tisuća i 500 obiteljskih kuća i stanova, za što je utrošeno više od 17,5 milijardi kuna.

Također, dodao je, završetkom obnove ratom stradalih i uništenih nekretnina, Vlada je počela provoditi model dodjele građevinskog materijala i do sada je ukupno isporučeno preko 16 tisuća i 100 paketa, u vrijednosti 1,6 milijardi kuna. 

Kazao je i da je država, po posebnim propisima, do sada darovala 10 tisuća i 164 državne nekretnine u vrijednosti 2,8 milijardi kuna. 

"Hrvatska je do sada po povlaštenim modelima stambenog zbrinjavanja provodila programe na područjima posebne državne skrbi, a upravo zahvaljujući mandatu ove Vlade, stupanjem na snagu novog Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, od 1. siječnja ove godine, stambeno zbrinjavanje po povlaštenim modelima provodit će se na ukupno 336 jedinica lokalne samouprave, odnosno na sve četiri skupine potpomognutih područja, što predstavlja dvije trećine cijeloga područja zemlje", naveo je državni tajnik.  

Kako bi ilustrirao povlašteno stambeno zbrinjavanje za primjer je uzeo sve državne kuće koje se nalaze u prve dvije skupine potpomognutih područja, kazavši da će mjesečni najam iznositi jednu kunu mjesečno, dok će za stanove koji se nalaze u prvoj skupini potpomognutih područja najamnina iznositi 54 lipe po metru kvadratnom, odnosno za stan od 50 kvadrata mjesečni najam bit će 27 kuna.

Također, naglasio je državni tajnik, povećavaju se novčane potpore za sve one obitelji kojima će se darovati građevinski materijal, jer će osim njega dobiti i 25 posto vrijednosti materijala u gotovini. 

Rekao je i da je današnjom Uredbom usvojenoj na sjednici Vlade omogućeno proširenje svih pogodnosti koje donosi Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, a one se najviše odnose na obitelji s više djece i na mlade obitelji do 40 godina koje podnose zahtjev za stambeno zbrinjavanje. Dodao je da svi koji žele živjeti na potpomognutim područjima i tamo imaju prebivalište dobivaju dodatne bodove, a podiže se i broj bodova po godinama čekanja, što znači da se prvi put u jednak i ravnopravan položaj stavljaju obitelji koje dugi niz godina čekaju, a do sada se nisu uspjele stambeno zbrinuti.

Naglasio je da je ovo samo jedna od mjera koja pridonosi i ravnomjernom razvoju Republike Hrvatske, a u konačnici će, smatra državni tajnik, pridonijeti i demografskoj revitalizaciji tih područja.

Naveo je i da po prvi puta stručni i deficitarni kadrovi po ovome Zakonu i Uredbi imaju pravo otkupa po povlaštenim uvjetima, kazavši da se već vide i određeni rezultati s obzirom da se jedan dio kadrova doselio npr. u Knin, Vukovar i Gračac.   



Pisane vijesti