Priopćenje sa zatvorenoga dijela 142. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu 142. sjednice, Vlada je utvrdila stajalište za sastanak Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), koji će se održati 12. veljače ove godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Također, prihvaćeno je usmeno izvješće o izvršenju akata donesenih na sjednicama Vlade Republike Hrvatske održanim izvan sjedišta, kao i usmeno izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi 2018., za mjesec siječanj 2019.
 
Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2019. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Unije. Materijal za ovu točku možete pregledati na sljedećim poveznicama:
 
Zakonski prijedlozi -  http://bit.ly/2WK0nkQ
Podzakonski prijedlozi -  http://bit.ly/2GqZ04K
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, na osobni je zahtjev razriješena pomoćnica ministra rada i mirovinskoga sustava Karolina Ivanković. Novim je pomoćnikom ministra imenovan Dražen Opalić.
 
Sanja Šaban imenovana je pomoćnicom ministra graditeljstva i prostornoga uređenja, s danom 11. veljače 2019. godine.
 
Vesna Terzić imenovana je novom nacionalnom koordinatoricom Srednjoeuropske inicijative (SEI), kao i novom koordinatoricom za Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).
 

Pisane vijesti | Priopćenja