Horvat: Kad se uvjerimo da strateški partner može financijski pratiti tijek restrukturiranja, tada ću biti optimist

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat bio je gost središnjeg Dnevnika HRT-a.

Na pitanje pod kakvim uvjetima Brodosplit ulazi kao strateški partner u Uljanik grupu ministar Horvat je rekao kako je prihvaćena ponuda Brodosplita i talijanskog Fincantierija u omjeru 70%:30%. Dodao je da je ponudu verificirala Uprava Uljanika i predložila je Nadzornom odboru koji ju je i prihvatio.

Ima li Debeljak potrebne milijarde za restrukturiranje?

- Ne mogu potvrditi da gospodin Debeljak to ima. U ponudi koju sam vidio bila su određena pisma namjere i bankarskog sustava. Određenu verifikaciju ćemo dobiti kad za to dođe vrijeme. Ista pravila koja su vrijedila za Končara vrijede i za Debeljaka. Jedno je želja drugo su mogućnosti. Kad se kroz kvalitetni program restrukturiranja uvjerimo da je prihvatljiv i da je provediv i izvediv, da iza njega stoje institucije koje sve to financijski mogu pratiti tada ću biti optimista i u potpunosti zadovoljan, rekao je Horvat.

Koliko ćete čekati program restrukturiranja?

-S obzirom na iskustvo očekujem da će program restrukturiranja biti gotov za oko 2 mjeseca. Kolika će biti korespondencija s Europskom komisijom to ćemo vidjeti. U komunikaciju s EK-om moramo ući od samog početka izrade programa restrukturiranja da bi monitoring Komisije nad samom izradom programa bio odmah od prvog dana, a nakon toga da ga dobijemo verificiranog u prvoj iteraciji slanja prema Bruxellesu. Nadam se da će se sve dogoditi za 2 + 2 mjeseca, kazao je ministar.

Ima li u ponudi ikakvih uvjeta koji bi se ticali eventualnog nekretninskog biznisa na dijelovima današnjeg brodogradilišta Uljanik?

- Mogu potvrditi da u nijednoj ponudi koje sam vidio nema nikakvih uvjeta za nekretninski biznis pa se nadam da onda neće biti toga niti u programu restrukturiranja. Bilo je više ponuditelja. Uprava će sutra na konferenciji za novinare upoznati sve s tijekom procesa, od otvaranja data rooma, zatvaranja data rooma, pristizanja ponuda, uvjeta njihovog vrednovanja. Nema nikakvog razloga da sada kada je strateški partner odabran hrvatska javnost ne dobije te detalje, rekao je.

Tko će raditi u brodogradilištima? Trećina radnika je otišla...

-Ako se brodogradilišta osposobe i počnu funkcionirati na način na kakav funkcioniraju u Italiji i Nizozemskoj siguran da će se veliki dio tih radnika vratiti, odgovorio je ministar. Dodao je da Talijani imaju u idućih 7-8 godina popunjene knjige narudžbi. Imaju vremenski tjesnac tako da su potvrdili da će ulaskom u fazu restrukturiranja jedan dio novogradnji će prebaciti u Uljanik i financirati izgradnju, najavio je ministar Horvat.

Gospodarstvo nam raste na krilima osobne potrošnje i turizma, jeste li vi kao ministar gospodarstva time zadovoljni - što je s investicijama, izvozom?

- Upravo ovi pokazatelji su ono što bismo mi htjeli kao sekundarni efekt. Primarni efekt su natječaji koji se otvaraju u segmentu privlačenja investicija u nove tehnologije, privlačenje kvalitetnih investitora. U ovom trenutku nemamo strategiju i na tom radimo kakve bismo mi to investitore htjeli u Hrvatsku. Ti investitori otvaraju radna mjesta u zemljama okruženja. Hrvatska je u gornjoj polovici država EU-a koje rastu, ali su ispred nas Bugarska, Rumunjska i Slovenija. Ti investitori koji su potaknuli gospodarski rast u te tri zemlje to su onakva arhitektura radnih mjesta kakve bismo mi htjeli. To su upravo onakva radna mjesta zbog kakvih naši kvalitetni radnici odlaze u druge države, objasnio je ministar Horvat.

Izvor: Vlada/HRT
 

Pisane vijesti