Marić: Nakon analize presude Suda EU vidjet će se daljnji potezi

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da će se nakon analize presude Suda Europske unije vezane za tzv. lex Škibola vidjeti eventualni daljnji koraci.

Sud EU-a donio je u četvrtak odluku kojom je protivnim pravu EU proglasio hrvatski zakon o ništetnosti koji je ugovore o kreditu s austrijskim RBA zadrugama proglasio ništetnim.

"Analizirat će se ta presuda i temeljem toga će se vidjeti koji će biti eventualni daljnji koraci”, rekao je Marić novinarima ispred zgrade Vlade, upitan imaju li „plan B”.

Na napomenu kako ljudi očekuju konkretne poteze, ministar je ponovio da tek moraju vidjeti što i kako unutra piše. Dodao je kako misli da će uskoro objaviti na tu temu kratko priopćenje.

Novinarima je također odgovorio da nije pravnik pa ne zna pravne alate ni postoji li mogućnost za žalbu. Upitan treba li netko odgovarati zbog tog zakona jer je loše napisan, a izglasan je kako bi 'prošao' drugi zakon, ministar je rekao da cijeli taj kontekst priče nije tako lijep.

"Vi znate da cijelo vrijeme imamo problematiku švicarskog franka i blokiranih, puno je takvih stvari bilo i onda normalno kad nešto trebate rješavati na ovaj ili onaj način onda se postavljaju pitanja. Sjećate se za blokirane, proteklih tjedana pričamo o tome da li je trebalo uvesti socijalne kriterije, o tome smo razgovarali i razmišljali, a razlog jedini i glavni zašto se nije uveo zato što bi to zakočilo kompletnu provedbu”, rekao je Marić.

Izvor: Vlada/Hina

Pisane vijesti