Ministrica znanosti Divjak: U vladajućoj koaliciji nema prijepora oko reforme obrazovanja

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je nakon današnje sjednice Vlade da u vladajućoj koaliciji, ako i postoje različita mišljenja o nekim temama, nema prijepora oko reforme obrazovanja.

"Imamo različita mišljenja o nekim temama, ali konkretno o temama kao što su, primjerice, obrada holokausta nemamo različita mišljenja nego mislimo da to mora biti čisto i jasno, a to je i premijer danas na početku Vlade istaknuo", rekla je ministrica Divjak.

Istaknula je da tu nikakvog prijepora nema. "Istina, ima onih u Hrvatskoj koji bi željeli da to bude drugačije prikazano, ali u Vladi to nije nikakav problem. Dapače, to sve mora biti čisto, jasno i u skladu sa svim međunarodnim sporazumima i ugovorima, a i s povijesne strane, oko toga što i kako treba postupiti i poučavati povijest i osuditi sve totalitarne režime, pa i holokaust na području današnje Hrvatske", kazala je ministrica Divjak.

Ministrica Divjak kazala je kako reforma obrazovanja svakako ide od jeseni u škole i to uopće nije upitno, a ono što treba riješiti su dva kurikuluma - povijesti i tjelesne i zdravstvene kulture.

"Kod jednog i drugog otvoreno je javno savjetovanje i kod jednog i kod drugog još ćemo imenovati nezavisne stručnjake iz akademske zajednice kako bismo riješili neke prijepore. Još jednom pozivam sve i molim da razumiju da se ovdje radi o školskim kurikulumima, o nečemu što moramo procijeniti s metodičke strane. Sadržaji moraju biti čisti,  ali i metodički primjereni za djecu u školama. Ne radi se ni o kakvoj povijesti Hrvatske ili možda globalne povijesti", ustvrdila je ministrica.

Izvor: Hina

Pisane vijesti